23948sdkhjf

- Vi begynder at få travlt: Nye værktøjer skal hjælpe mester med at holde på de unge

Et nyt, treårigt projekt skal højne trivslen og mindske frafaldet blandt unge anlægsgartnere

- Vi har stort fokus på vores lærlinge og uddannelsesarbejde, og kan vi blive endnu dygtigere, så siger vi ja tak.

Sådan siger Jane Rosa Malthesen, lærlinge- og uddannelsesansvarlig hos Buus A/S, der er en blandt 12 anlægsgartnervirksomheder, som deltager i det nye projekt ”Styrket trivsel blandt unge anlægsgartnere og deres virksomheder”.

Det treårige projekt, der med videnshuset Cabi i front skydes i gang til august, har til formål at afprøve, implementere og udbrede konkrete tiltag, der modvirker mistrivsel og frafald hos unge lærlinge i anlægsgartnerbranchen, hvor mere end hver fjerde dropper ud af uddannelsen. Hos Buus, der for nuværende beskæftiger godt 15 lærlinge, er frafaldsproblemerne dog ikke den primære grund til at deltage.

- Når vi først har dem inde, oplever vi ikke, at de falder fra. Men vi er nysgerrige på om det her projekt kan gøre en forskel i forhold til at tiltrække flere unge til branchen og til håndværksfagene generelt. Vi kommer til at mangle 100.000 faglærte i 2030, og vi skriver 2024 nu, så vi begynder at få travlt, siger Jane Rosa Malthesen.

Vi kommer til at mangle 100.000 faglærte i 2030, og vi skriver 2024 nu, så vi begynder at få travlt Jane Rosa Malthesen, lærlinge- og uddannelsesansvarlig hos Buus A/S

Virksomheder savner viden

Projektet har både fokus på de unge lærlinge og på anlægsgartnervirksomhederne, og bygger oven på viden fra forprojektet ”Ung trivsel som anlægsgartner” fra foråret 2023, som lige som det nye projekt var støttet af Velliv Foreningen og udført af Cabi og konsulenthuset PrimusMotor.

Her gav 12 unge lærlinge deres input til et godt arbejdsliv. En af foranalysens konklusioner var, at anlægsgartnervirksomhederne har behov for nye tiltag for at sikre en god start og varig ansættelse af de unge lærlinge.

- Forprojektet viste, at der i anlægsgartnervirksomhederne er stor velvilje til at gøre en stor indsats, når den yngre generation skal hjælpes godt i gang med arbejdslivet eller når en lærling mistrives, men arbejdsgiverne savner viden om, hvad der er det rigtige at gøre. Det skal det treårige projekt identificere og være med til at implementere ude i virksomhederne, siger Birgitte Poulsen, chefkonsulent i Cabi, i en pressemeddelelse. 

Og den udfordring genkender Jane Rosa Malthesen, for ungdommen er ikke, hvad den har været.

- Det er en anden type unge, vi ser i dag, end vi gjorde for bare fem-syv år siden. De kommer med en anden forventning og nogle andre krav til mester, og man er ikke længere tilfreds med at starte med at feje gulvet og derfra arbejde sig op, siger hun og fortsætter:

- Samtidig ser vi, at der er flere sårbare unge, som kommer med tydelige udfordringer og for nogles vedkommende diagnoser. Dem er mestrene blevet dygtigere til at håndtere, og der er allerede fokus på det, men det må gerne blive mere konkret.

Behov for nye værktøjer

For selvom der allerede findes tilbud og støtteordninger til virksomheder, der ønsker at tage et socialt ansvar og rumme diverse diagnoser, er det ifølge Jane Rosa Malthesen ofte økonomisk støtte, det drejer sig om.

- Men det er ikke økonomi, vi har brug for. Vi har brug for at klæde de svende på, som står med det i hverdagen, så de ved, at når en ung reagerer på en bestemt måde, så kan man håndtere det. Der er sindssygt mange svende, der gerne vil det her, men de banker nogle gange hovedet mod en mur, fordi de ikke har værktøjerne, siger hun.

Således er det da også hensigten, at Buus og de 11 andre virksomheder i projektet igennem perioden vil prøve nye tiltag af, og håbet er, at erfaringerne kan finde vej til såvel resten af branchen som til virksomheder i omkringliggende brancher.

- Vi kommer til at afprøve nogle af de tiltag, som vi i forprojektet har identificeret kan være med til at styrke kollegaskabet og fællesskabet både hos de unge lærlinge og de øvrige ansatte, siger Cabis Birgitte Poulsen og fortsætter:

- Derudover er det ambitionen, at landets øvrige anlægsgartnervirksomheder og de omkringliggende brancher vil kunne hente inspiration i erfaringerne fra projektet, og at projektet dermed kan være med til at løse udfordringerne med at tiltrække og fastholde de unge i anlægsgartnerbranchen.

Udover de 12 anlægsgartnervirksomheder deltager brancheorganisationen Danske Anlægsgartnere, 3F og 3F Ungdom i Aarhus, Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus, AMU Nordjylland Sandmoseskolen og ungdomsforsker Mette Lykke Nielsen fra CeFU på AAU i projektet, det ledes og udføres af Cabi og støttes af Velliv Fonden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093