Sætter fuldt tryk på kedlerne i Viborg
Christian Knudsen, 45 år og kedel-installatør, har drøntravlt. Skruenøglerne, måleinstrumenterne og hammeren må i brug, for han har til opgave at samle og sikkerhedstjekke en række varmvandskedler på Mercantecs nye kursuscenter på H.C. Andersens Vej i Viborg.
Det nye uddannelsescenter, hvor elever fra hele landet kan erhverve sig et lovpligtigt kedelpassercertifikat, skal stå klart til at tage imod nye kursister i uge 33. Og der er stadig en del arbejde forude, før de nyopførte undervisningslokaler og den tilstødende hal med tre mellemstore uddannelses-kedler kan tages i brug.
Christian Knudsen, der oprindeligt er uddannet klejnsmed, er ansat i energivirksomheden Chr. Møller. Han har selv taget et kedelpasserkursus på Mercantec i Hoverdal, hvor det blev udbudt indtil april i år. Det er derfor en særlig oplevelse for ham at være med til at bane vejen for, at andre kan komme ind i det fag, han har haft fornøjelsen af at arbejde med i snart tre år.
- Man kan jo sige, at det er meget passende, at jeg har fået opgaven med at installere skolens nye kedler. Jeg er enormt glad for at være kedelpasser i dag. Faget giver mig stor frihed, gode jobmuligheder og har blandt andet skaffet mig en spændende installeringsopgave i Grønland. De kedler, jeg har fået ansvaret for at gøre klar på skolen, skal bare være i orden. For det er ikke helt ufarligt isenkram, fortæller han i en pressemeddelelse.
En sprængkraft som 200 kg dynamit
At kedlerne skal være installeret korrekt, kan Jørgen Rindom Vestergaard, underviser i Mercantecs afdeling Teknologi og Energi, tale med om. Han har haft med kedelpasserfaget at gøre i mere end 50 år, og ifølge ham er det ikke kun vigtigt, at de store dampkedler, som indeholder et enormt tryk, er i orden. De fagfolk, der står for at servicere dem, altså kedelpasserne, skal også klædes godt på til opgaven. For ellers kan det gå grueligt galt.
- De dampkedler, vi har i vores nye undervisningshal, har en potentiel sprængkraft svarende til op mod 200 kg dynamit, hvis det gik galt. Der har historisk set været mange fatale ulykker med eksploderende dampkedler rundt omkring i verden. Heldigvis er vi klædt utroligt godt på til at undgå, at den slags uheld kan finde sted. Og det er blandt andet den viden, vi giver videre til vores kursister, fortæller han.
Ifølge Mette Gaml-Sørensen, uddannelsesleder for Teknologi & Energi, bliver man som kursist i det nye kedelpasser-center rustet til opgaven gennem en vekslen mellem teori og praksis. Ud over tavleundervisning, øvelser og læsning af faglitteratur får man fingrene i arbejde på faktiske kedler. På den måde gennemgår man en meget virkelighedsnær oplæring i det at passe en dampkedel.
- Vi tager opgaven med at uddanne de kommende kedelpassere enormt seriøst. Afhængig af kedeltypen, der skal passes, tager det op til seks uger at blive certificeret. I den periode lærer kursisterne, hvordan de håndterer en dampkedel og for eksempel laver kemiske analyser af damp og vand. De lærer alt det nødvendige fra A til Z og skal bestå en række prøver, før vi tør skrive under på, at de er rustet til opgaven, siger hun.
Gammelt fag med ny relevans
Spørger man Mette Gaml-Sørensen, kan ordet ”kedelpasser” for manges vedkommende lede tankerne tilbage til fordums tid. Det kan med andre ord virke som et lidt gammeldags og måske ligefrem forældet fag.
At det skulle være tilfældet, afviser hun dog, for der bruges i dag kedler vidt og bredt inden for industrien. På slagterier bruges dampkedler til rengøring, på vaskerier til rens af tøj, og på forbrændingsanlæg bruges kedler til at omdanne varme til energi, for blot at nævne enkelte eksempler. Dampkedler bruges også i større boligbyggerier og har desuden en stor relevans i forhold til den grønne omstilling af samfundet, fordi meget energiproduktion i fremtiden forventes at blive baseret på damp, påpeger Mercantec.
- Det er ingen udsigt til, at kedelpasserfaget forsvinder. Vi får i dag løbende nye kursister fra en lang række af landets største virksomheder så som fx Arla, der ønsker at få uddannet deres personale i netop håndtering og sikkerhedskontrol af dampkedler. Det er et fag med en meget lang historie, der er kommet for at blive, siger Mette Gaml-Sørensen.
Man forventer på Mercantec at uddanne godt 100 kursister årligt i det nye kursuscenter. Og for at afsøge potentialet for at invitere endnu flere kursister ind, ansætter erhvervsskolen inden længe en ny konsulent, som skal lave opsøgende arbejde blandt relevante virksomheder.