23948sdkhjf

Fremtidens byggemarkeder har genbrugs-byggematerialer på hylderne

Genbrugsmaterialer skal spille en langt større rolle, når håndværkerne handler materialer. Og det vil ske, lyder det fra østjysk projektmager

Fremtidens byggemarkeder har gamle materialer på lager. Det er Jan Rohde, stifter og direktør i GreenDozer, overbevist om.

I øjeblikket er virksomheden godt i gang med et projekt sammen med Aarhus Kommune og en række samarbejdspartnere fra byggeriet. Samarbejdet skal skabe grundlag for samling og optimering af værdikæden indenfor genbrug af byggematerialer.

- Alle taler om genbrug, og ved årsskiftet kommer der nye krav til genbrug og CO2-aftryk pr. kvm for i første omgang bygninger over 1.000 kvm. Men i dag er der ikke rigtig penge i genbrugsmaterialer. De udgør en promille af det samlede materialeindkøb, lyder det fra Jan Rohde, inden han finder hammeren frem og rammer hovedet på sømmet med hele projektet:

- Vi skal finde ud af, hvordan vi bare tilnærmelsesvis kommer i mål med at genbruge flere byggematerialer blandt professionelle håndhåndværkere. Hvis vi får opbygget lagre og tilbyder en platform, som man kan handle på, så er vi langt. Vi har i øjeblikket et samarbejde med nedbrydningsfirmaet P. Olesen, og vi går benhårdt efter at afsætte til professionelle håndværkere.

P. Olesen har allerede investeret i GreenDozers genbrugsprojekt, og flere andre større aktører indenfor den danske byggebranche kommer snart med på vognen, fortæller Jan Rohde.

Nedbryderfirmaets tro på forretningsmodellen viser sig blandt andet ved, at de har købt 10.000 kvm ekstra lagerplads i Hovedgård, hvoraf de 7.000 kvm er under tag. Lageret er så småt ved at blive fyldt op.

Efterspørgslen vil stige

Genbrugsprojektet tog sin begyndelse i 2017, hvor den første kapital kom til, og i 2018 begyndte GreenDozer at lave sin handelsplatform. I den mellemliggende tid er troen på projektet blot vokset.

- Efterspørgslen kommer næste år. Og den kommer – det er jeg 100 procent sikker på. Det bliver ikke et spørgsmål om prisen på genbrugsmaterialer, men et spørgsmål om vi har dem, siger Jan Rohde uden tøven i stemmen.

Projektet

Virksomheden GreenDozer, Aarhus Kommune og en række samarbejdspartnere fra byggeriet, vil med projektet skabe grundlaget for samling og optimering af værdikæden indenfor genbrug af byggematerialer.

Parterne mener, at det er en forudsætning for byggeriets bæredygtige omstilling, at udbuddet af brugte byggematerialer øges væsentligt, og at materialerne gøres digitalt tilgængelige.

Hermed opnås at genbrugte byggematerialer i praksis bliver et reelt alternativ for både professionelle (B2B) og offentlige aktører (B2G) i stedet for køb af nyt, og at der skabes mulighed for at efterspørge og planlægge med genbrug i større byggeprojekter.

For at opnå den nødvendige masse i markedet skal der etableres hubs, som indeholder brugte byggematerialer.

Projektet skal levere en markedsmodel, hvor alle aktører - ejere af hubs, nedrivere, logistikvirksomheder, håndværkere, ejendomsinvestorer og andre interessenter - kan bidrage til den samme værdikæde, ved at anvende samme hubs, it-system(er) og arbejdsprocesser.

Alle professionelle skal have mulighed for at levere brugte byggematerialer til nærmeste fysiske hub. Herfra skal det også være muligt at indkøbe brugte byggematerialer.

For at de fysiske hubs skal kunne fungere, skal de have fælles IT-systemer, hvilket dækker over digitalt lagersystem, pakke-setup og transportsystem.

Overbevisningen bygger han på samfundets fokus på genbrug og cirkulær økonomi samt klimakrise og kommende lovkrav, der fra årsskiftet stiller krav til nybyggeriers CO2-aftryk. 

- Målet er at tilbyde eksempelvis betonelementer, hvis CO2-aftryk begrænser sig til transporten på lastbilerne. Vi kan ikke blive ved med at trække ressourcer op ad jord og bruge løs. En rapport har vist, at der de næste 40 år skal bygges lige så mange kvadratmeter på verdensplan, som der er bygget de sidste 4.000 år, siger han.

Fremtidens byggemarked

Med så stor en byggeaktivitet både herhjemme og rundt om i verden er der behov for at gå nye veje, fortæller Jan Rohde.

- 10 procent af de materialer, som køres ud på byggepladserne, ender som affald. Dem kan vi samle op og bringe til et lager, hvor de bliver oprettet i systemet. Fra platformen kan køberne vælge deres varer og lægge dem i kurven. Derefter plukkes varerne og bringes ud. Det er i princippet fuldstændig det samme, som i en hver anden byggehandel med nye varer, siger han og kommer med en spådom:

- Det skal blive en sædvane i den danske byggebranche. I 2025 skal det være en helt normal del af byggebranchen, at den professionelle indkøber bruger platformen.

Hvis det skal lykkes, skal GreenDozer være lige så dygtige som andre materialegrossister til at skabe flow. Og hvem ved, måske kan der indgås samarbejdsaftaler.

Byggebranchen blev for dygtig

Det igangværende samarbejde med P. Olesen er ikke grebet ud af den blå luft. Det ligger sådan set i nedbryderfirmaets dna. Grundlæggeren betalte i begyndelsen for at få lov til at nedbryde. Logikken var, at han ville have fat i de brugte byggematerialer, som var i høj kurs i årene efter 2. Verdenskrig.

Siden gik det galt.

”Både udenlandske og danske producenter af byggematerialer er blevet alt for dygtige til at producere byggematerialer til alt for lav en pris", og det er derfor svært at få økonomi i handel med brugte byggematerialer, hvilket bevirker at alt for mange brugbare byggematerialer ender som skrot, fik Jan Rohde forleden fortalt af en tredje generations repræsentant fra P. Olesen.

Om genbrug kommer i lige så høj kurs som førhen, må tiden vise, men 2023-lovkrav til både selektiv nedrivning og loft på C02 per m2, vil i en fremtid umuliggør byggeri uden genbrug af byggematerialer. Byggeriets investorer vil få sig et chok, når de finder ud af, at flere solceller på taget ikke er nok til at få byggeprojekter godkendt.

- Vi skal bygge lagre op, med de varer som efterspørges. Det er vi ved at kigge ind i sammen med Rådgivende Ingeniørfirma Søren Jensen. Hvis entreprenørerne og bygherrerne vil bygge med de materialer, de plejer - gips, betonelementer og så videre - så er det de materialer, vi skal have, siger Jan Rohde.

Hvis ambitionen om at have flere lagre rundt om i landet lykkes, er det et skridt i den rigtige retning. Det vil nemlig øge tilgængeligheden og mindske logistikken.

En nylig og stor samarbejdsaftale kan indikere, at projektet er på skinner.

- Vi er netop ved at indgå den første samarbejdsaftale med en dansk pensionskasse. Aftalen betyder, at vi kommer til en bygning som de første og ressource-kortlægger bygningen og materialerne. Den viden giver vi til bygherren, som i sit udbud til nedbryder gør klart, hvilke materialer der skal selekteres og bringes til lager, fortæller Jan Rohde.

Deltagerne i projektet

  • GreenDozer
  • Rådgivende Ingeniørfirma Søren Jensen
  • Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab
  • Best Practice Advisory ApS
  • Hass & Wedel I/S
  • P. Olesen og Sønner A/S
  • Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Bystrategi, Arealudvikling og Almene Boliger

Kilde: Aarhus Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094