Malerfirma klemt af bankerne efter konkurs
Op imod hver 10. iværksætter har haft problemer med at få en erhvervskonto i banken. Andre har fået afslag på at få en erhvervskonto i forbindelse med ændringer af virksomhedens ejerforhold eller selskabsform og andre har fået afslag, hvis de har forsøgt at starte op igen efter en rekonstruktion eller konkurs.
Og det er ikke noget nyt problem, at især små og mellemstore virksomheder møder udfordringer i forhold til at få en erhvervskonto i banken.
Helt tilbage i 2009, hvor finanskrisen kradsede og antallet af konkurser voksede dag for dag, kom et mindre malerfirma i Vojens, Matthiesens Malerfirma ApS, i problemer, da en række kunder og samarbejdspartnere måtte dreje nøglen. Det satte familiefirmaet under hårdt pres. Især på grund af uventede problemer med bankerne.
- Min mand Lars, som ejede firmaet, og jeg, fik hurtigt et møde i stand med banken og vores revisor med henblik på en rekonstruktion af virksomheden. På mødet fik vi fornemmelsen af, at vi kunne redde virksomheden fra konkurs. Sådan gik det ikke. Banken ville alligevel ikke være med og min mand måtte lade virksomheden gå konkurs, fortæller Pernille Matthiesen.
Læs også: Flere små håndværksvirksomheder får afslag på en erhvervskonto i banken
Da Pernille Matthiesen umiddelbart efter ville starte nyt malerfirma med sig selv som ejer, fik hun helt uventet afslag på at oprette en erhvervskonto i flere banker. Også selvom firmaet stod med opgaver i ordrebogen, herunder en større opgave, hvor man tilmed kunne forud fakturere.
Afslag på afslag
Efter afslag på afslag, fik hun efter nogen tid, via en bankansat i bekendtskabskredsen, mulighed for at oprette en erhvervskonto til det nye firma, Matthiesen – Dit Sønderjyske Malerfirma ApS
- Selvom bankerne aldrig rigtig begrundede deres afslag om en erhvervskonto, så kan man jo godt få den mistanke, at de har skelet til konkursen, som imidlertid udelukkende vedrørte min mand. Og det var jo ikke fordi vi drev en dårlig virksomhed. Vi blev sådan set sendt til tælling, da andre gik konkurs under finanskrisen.
Har du oplevet noget lignende?
Har du selv, eller har du kendskab til en håndværksvirksomhed, som har haft problemer med at få en erhvervskonto i banken, så mail til Mester Tidende på klaust@mestertidende.dk
Når banken så vælger ikke at deltage i en rekonstruktion, og dermed reelt er med til at lukke virksomheden, så bør banken da i det mindste stille en erhvervskonto til rådighed for en ny virksomhed, som tilmed har opgaver i ordrebogen. Der er jo ingen økonomisk risiko overhovedet for banken ved at oprette en erhvervskonto. Det er jo ikke bankens penge, der står på kontoen, siger Pernille Matthiesen, som i dag ejer virksomheden, hvor hun hovedsageligt varetager alt kontorarbejde, men også tilbudsgivning og kvalitetssikring.
Hun lægger ikke skjul på, at hun stadig er skuffet over, at banken dengang afslog at arbejde for en rekonstruktion af virksomheden og dernæst problematikken med oprettelse af en erhvervskonto til den nye virksomhed. Og hun er forundret over, at det stadig er et problem for mange – især iværksættere – at få en erhvervskonto.
- Efter genvordighederne i 2009, har vi nu et fint forhold til vores nye bank. Vi arbejder meget på licitationsmarkedet, så vi har brug for at kunne stille arbejdsgarantier. Og det er der ingen problemer med, siger Pernille Matthisen.
Læs også: Bank lukker murerfirmas erhvervskonto - ejeren kæmper videre