23948sdkhjf

Dansk Erhverv: Sådan skal virksomheder forholde sig til Ukraine-konflikten

I lyset af Ruslands angreb på Ukraine anbefaler Dansk Erhverv, at danske virksomheder kraftigt genovervejer nye eller planlagte aktiviteter i Rusland og Ukraine. Det er forventningen, at der meget hurtigt vil komme skærpede EU-sanktioner.

Dansk Erhverv kan hjælpe medlemmerne med den øjeblikkelige status på EU’s sanktioner imod Rusland og rådgive om, hvordan vi ser den sandsynlige udvikling med hensyn til yderligere sanktioner og deres konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Nuværende status
Virksomheder skal genoverveje, om de skal gennemføre nye eller planlagte eksportordrer til Rusland og Ukraine.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Ukraine.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til flere steder i Rusland.

Det er nu forventningen, at der meget hurtigt vil komme voldsomt skærpede EU-sanktioner, som vil indebære betydelige restriktioner på samhandlen mellem EU og Rusland og dermed mellem Danmark og Rusland.

Bred palet af spørgsmål
Der er mange spørgsmål, der presser sig på i den aktuelle situation, og usikkerhed er i sig selv skadeligt og rammer konkret ned i driftsmæssige spørgsmål for virksomhederne.

- Det kan eksempelvis være, om man tør at sende varer afsted til russiske kunder med en betalingsfrist på for eksempel 30 dage i lyset af, at russiske banker kan være blevet afskåret fra kommunikation med vestlige banker i den periode, hvorfor de russiske kunder ikke vil kunne betale for de danske eksportvarer, advarer Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv.

- Der kan også være spørgsmål om, hvorvidt man som dansk importør af russiske varer bør fjerne dem varer fra hylderne af CSR-hensyn.

Eksport- og importforbud
Dansk Erhverv kan også rådgive om mulige eksport- eller importforbud, udvidelse af tidligere restriktioner på samhandlen mellem EU og Rusland, herunder eksportkontrol af dual-use produkter, samt eventuelle finansielle sanktioner imod Rusland.

- Der findes ikke eksakte svar på disse påtrængende spørgsmål, men Dansk Erhverv vil gøre sit yderste for at give medlemmerne så præcis og rettidig rådgivning som mulig, siger Michael Bremerskov Jensen.

Nuværende sanktioner
- EU’s nuværende sanktioner mod Rusland har ingen betydning isoleret set for danske virksomheder. Det er risikoen for yderligere EU-sanktioner, som bør få danske virksomheder til at stoppe op og anlægge en vent-og-se-tilgang, lyder rådet fra Dansk Erhverv.

Virksomheder, der har forretninger i Rusland, bør allerede nu kigge nærmere på, om der er alternative eksportmarkeder. Der er stor risiko for, at Rusland på kort tid kan ramme så hårde vestlige sanktioner, at det kan påvirke samhandlen mellem Danmark og Rusland i markant negativ retning og medføre tabt omsætning eller mistede eksportordrer.

Konsekvenserne
Hvis EU går længere op ad sanktionsstigen og indfører import- og eksportforbud, så samhandlen med Rusland bliver begrænset, kan det i yderste konsekvens betyde, at der vedtages en generel EU-handelsboykot af Rusland, at alle russiske banker kobles af SWIFT-systemet, og at danske datterselskaber i Rusland kan blive pålagt et salgsforbud.

Dette vil være det værst tænkelige scenarium for dansk erhvervsliv og formentlig også resultere i hårde russiske gengældelsessanktioner, herunder mulig reduktion af de vigtige russiske olie- og gasleverancer til EU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.189