23948sdkhjf

Trælast-direktør om prisernes himmelflugt: Samlet er ubalancen ikke så voldsom

For byggecenterkæden Bygma er travlheden fortsat ind i 2021, efter såvel Bygma Gruppen som den danske del af forretningen, Bygma A/S, sidste år sendte top- og bundlinje mod nye højder.

– Faktisk er jeg nok blevet taget lidt på sengen – der har været væsentligt mere travlt, end vi havde regnet med, og de første tal viser, at det samlet set har været rigtig fint, fortæller Klaus Hadsbjerg, adm. direktør for Bygma A/S.

Om det høje tempo kan holdes året igennem, tør direktøren imidlertid ikke spå om.

– Det hersker lidt for mange usikkerheder på nuværende tidspunkt, forklarer Klaus Hadsbjerg og henviser blandt andet til de stigende materialepriser.

Holder kunderne informeret

Siden sommeren har ubalance på en række byggematerialer presset priserne voldsomt op, og det fik i starten af året Bygma til at sende en mail til kædens kunder, hvor man advarede om stigende priser og forlængede leveringstider.

– Vi har sendt mailen ud af flere årsager. Primært for at sikre, at vores kunder er opmærksomme på, hvad der sker i markedet, så de ikke kommer i klemme i deres tilbudsgivning og i forhold til leveringstid. Kun én ting er værre end prisstigninger, og det er at skulle vente på varer, fortalte Klaus Hadsbjerg i den forbindelse.

Og Bygma-direktøren prioriterer fortsat at holde kunderne opdateret på udviklingen. Siden er prisniveauet nemlig fortsat op, og så sent som i sidste uge kunne Danmarks Statistik meddele, at priserne på stål og træ stadig er for opadgående.

– Så vi forsøger i det omfang, vi kan, at holde kunderne opdateret, så de kan tage højde for det, men værdikæden kommer da under pres med så voldsomme stigninger, fortæller Klaus Hadsbjerg, der oplever, at kunderne har forståelse for situationen.

– I starten blev de da noget overraskede, men det blev hurtigt meldt bredt ud i landets medier, og siden har vi oplevet, at der er kommet en accept af situationen og en forståelse af, at det ikke er os, der forsøger at tjene en ekstra skilling, forklarer han.

Konteksten skal huskes

Selvom de stigende priser har været højt på dagsordenen den seneste tid, og altså også i et vist omfang besværliggør tilværelsen for Bygma og kædens kunder, maner Klaus Hadsbjerg alligevel til besindighed.

– Vi skal også huske konteksten i alt det her. Det er nogle ganske få varegrupper, der er kommet den her ubalance på, så mens stål, træ og hvid isolering er hårdt ramt, er ubalancen samlet set ikke så voldsom, forklarer han.

Og skønt ubalancen på netop de varegrupper i øjeblikket nærmer sig ekstremerne, understreger Bygma-direktøren, at man i branchen er vant til den cykliske udvikling.

– Af samme grund har vi ikke tradition for at give fastprisaftaler, der strækker langt, for vi ved, at de her stigninger risikerer at ske, lyder det.

Således forventer Klaus Hadsbjerg da også, at priserne før eller siden kommer tilbage til et mere normaliseret leje, om end han forventer, at det vil ske i forskellige tempi.

– Prisen på stål er jo styret af verdensmarkedsprisen, og træ tror vi vil ligge på et relativt højt niveau året ud, men den hvide isolering forventer vi, vil stabilisere sig rimeligt allerede inden for nogle få uger, lyder forventningen.

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109