23948sdkhjf

Se billederne: Vil bygge på månen - men starter i Grønland

Frem til december 2020 tester to unge danske iværksættere fra SAGA Space Architects et arkitekttegnet habitat i en nedlagt titanium-mine i det nordlige Grønland

Omkring 100 km fra Thulebasen i det nordlige Grønland – blandt isbjørne og langt fra civilisationen – har to danske iværksættere, Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen, etableret en kubeformet rumbase-konstruktion.

Den er produceret knap 4.000 km derfra i Sydhavnen i København og kan foldes ud, så den rummer fire værelser og har 4,5 meter til loftet. Og dén udgør Sebastian og Karl-Johans hjem de kommende to måneder.

Sammen med kollegerne i København udgør de to unge iværksættere SAGA Space Architects – en virksomhed, der drømmer om at etablere en beboelig base på månen i fremtiden. Som en del af projektet skal de over de kommende måneder indsamle forskningsdata, der skal bringe dem endnu tættere på at gøre drømmen til virkelighed. Og lige nu handler det om at simulere en rigtig mission i de rette omgivelser.

- Vores mål er at afprøve vores grænser og teste vores habitat i omgivelser, der minder om dem, vi finder på månen. Vi tror helt klart på, at astronauter i fremtiden vil kunne bo og forske i netop denne type konstruktion. Det er både en test af psyke og materialer i det absolut mest barske klima, man finder på jorden, siger Simon Daniel Haan Kristensen, partner i SAGA Space Architects, der fra kontoret i København er i daglig kontakt med Sebastian og Karl-Johan.

 En farlig mission

Ifølge Simon Daniel Haan Kristensen er Sebastian og Karl-Johans sikkerhed vigtigere end alt andet. I dag er der over 100 km til nærmeste hospital – og hele 400.000 km, når drømmen bliver til virkelighed.

- Sebastian og Karl-Johan kan komme i livsfare, hvis uheldet er ude. Sådan er vilkårene, når vi simulerer en rigtig mission. Derfor er det altafgørende, at vi er langt foran på sikkerhed og udstyr. Og netop derfor har vi indledt et samarbejde med Bosch i Danmark, Carl Ras og Bjerregaard, der er førende inden for sikkerhed på hver deres område, siger Simon Daniel Haan Kristensen fra SAGA Space Architects.

 Kraftigt værktøj sendt til Grønland

Bosch i Danmark har sendt noget af markedets kraftigste og mest sikre elværktøj til den nedlagte titanium-mine på Grønland. Det har iværksætterne især benyttet til at trække kabler gennem solpanelerne på habitatets yderside. Der er bl.a. tale om skruemaskiner, rund- og stivsave, vinkelslibere og multicuttere – men udelukkende batteridrevet værktøj, der kan oplades hurtigt vha. lynopladere, oplyser Jan Lindbjerg, Market Manager hos Bosch Powertools i Danmark, og uddyber:

- Alt det værktøj, vi har sendt til Grønland, har intelligente sikkerhedsfunktioner som for eksempel  KickBack Control og Drop Control, der beskytter Sebastian og Karl-Johan mod tilbageslag, eller hvis de taber værktøjet, mens det kører. Hertil kommer andre smarte funktioner som for eksempel dødmandsgreb og beskyttelsesskærm, siger han.

Desuden har flere andre danske samarbejdspartnere, heriblandt værktøjsgrossisten Carl Ras, sikkerhedseksperten Bjerregaard og tøjproducenten Carhartt, sendt noget af markedets bedste udstyr til Grønland.

 Kritisk første fase

Iværksætterne brugte de første to uger på Grønland på at etablere og folde habitatet ud til femdobbelt størrelse. Det krævede mange dages intensivt arbejde og fuld koncentration i mange timer ad gangen under ekstrem kulde. Og netop første – og mest kritiske fase – har stillet store krav til sikkerhed og udstyr.

- Det er et innovativt og surrealistisk projekt, som vi fra starten var meget tændte på, fordi vi vidste, at vi kunne hjælpe med at løse nogle af de vitale udfordringer, som teamet ville stå over for. Det gælder især den første kritiske fase, hvor der skulle installeres og bygges i flere timer ad gangen. Desuden skulle konstruktionen bearbejdes, fordi kanter og hjørner ikke må være skarpe, da en rift eller flænge kan betyde, at man er nødt til at afbryde hele missionen, siger Jan Lindbjerg.

 Udliciterer til eksperter med mange års erfaring

SAGA Space Architects oplyser, at de forsøger at holde omkostningerne til projektet på et rimeligt niveau. Derfor gik de allerede tidligt på jagt efter de bedste på markedet for sikkerhedsudstyr for ikke at skulle gå på kompromis med hverken sikkerhed eller kvalitet.

- Vi er ikke NASA, så vi udliciterer dele af projektet til samarbejdspartnere med ekspertise inden for for eksempel sikkerhed, så vi kan koncentrere os 110 pct. om det, vi er gode til. Det gør det også lettere at nå de korte deadlines, som vi arbejder ud fra, for at kunne nå at teste flest mulige teorier, siger Simon Daniel Haan Kristensen og tilføjer:

- Vi samarbejder konkret med Bosch i Danmark, fordi det er en veletableret og innovativ global virksomhed, der udmærker sig inden for både brugervenlighed, sikkerhed og teknologi. Samtidig tænker vi, at de kan understøtte vores rejse i mange år frem sammen med vores øvrige lokale samarbejdspartnere Carl Ras, Bjerregaard og Carhartt.

 Også Bosch i Danmark er begejstret for samarbejdet med SAGA Space Architects.

 - Det er altid spændende at se ideer blive til virkelighed, og samtidig får vi mulighed for at teste vores værktøj i ekstremt miljø, siger Jan Lindbjerg.

 Vil etablere månebase for fremtidens astronauter

Tilbage på Grønland er visionen intakt og klar som polarluften: Fremtidens månebolig skal realiseres, og man vil skabe et hjem til de astronauter, der i fremtiden sendes til månen. En vision, der bl.a. skal realiseres via partnerskaber.

- Vi samarbejder også med eksperter inden for computerteknologi, software og solpaneler. Så man kan sige, at vi kombinerer det analoge med det digitale. Og vi kan ikke udvikle alt selv, så det handler om at spille på hold med de bedste, fastslår Simon Daniel Haan Kristensen fra SAGA Space Architects.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141