Generationsskifter sat i stå af corona-krisen
2020 bliver et svært år for de virksomhedsejere, der nærmer sig pensionsalderen
Han frygter, at særligt de mindre virksomheder, hvor ejeren stod overfor snarlig pension, i den situation har valgt at drosle aktiviteten ned frem for at geare op, som man egentlig bør gøre op til et virksomhedssalg.
- Selv om håndværksbranchen er sluppet nådigt gennem det første kvartal af krisen, så frygter vi, at nogle af de små virksomheder, som skulle gøres klar til at blive solgt eller overdraget til næste generation, har smidt håndklædet i ringen, fordi det hele så så vanskeligt ud, siger direktøren.
Dansk Håndværk vil derfor nu hjælpe med inspiration og viden om, hvordan ejerne kommer videre med det salg eller generationsskifte, som skulle være sat i gang i de forløbne måneder.
- Vi har revideret vores samling med gode råd om, hvordan ejerledere bør gribe et salg eller generationsskifte an. Ganske vist har regeringen hævet arveafgiften voldsom i år og krisen har sat mange ting på pause - men man må ikke give op. Salg eller overdragelse af virksomheden er nemlig en vigtig del af den pensionsopsparingen, som mange selvstændige har sat deres lid til, understreger Morten Frihagen.
Ifølge undersøgelser arbejder mere end halvdelen af de privatansatte lønmodtagere i en familieejet virksomhed og en stor del af dem i netop de helt små firmaer. Derfor er det ifølge Dansk Håndværk i alles interesse at netop de arbejdspladser videreføres.
Så fra idag fredag kan alle frit læse samlingen af materialer om generationsskifte via Dansk Håndværks hjemmeside . Den består af 3 artikler om, hvordan man griber et salg eller en overdragelse af virksomheden an - suppleret af tre gange fem gode råd, der i punktform opsummerer de skridt, man skal igennem fra planlægning over forberedelse af virksomheden til selve salget og den tidligere ejers opgaver i perioden derefter.
Artiklen er en del af temaet MesterTips.