23948sdkhjf

Dansk Håndværk: Politikere spænder ben for hel branche

I sidste uge fjernede miljøministeren med et slag 16.000 ha. produktionsskov fra den danske træindustri. Arealerne, der ellers har forsynet savværker med dansk tømmer i århundreder, skal fremover stå urørt.

Manøvren har rystet branchen, som i denne uge forudser, at det fremover bliver umuligt at købe tilstrækkeligt træ i Danmark. I stedet må man importere materialer, der er produceret mindre bæredygtigt end det danske, lyder det nu fra arbejdsgiverorganisation Dansk Håndværk, der blandt andet har savværker, møbelindustri og bygningsvirksomheder som medlemmer

Her undrer man sig dybt over beslutningen:

– Da vi i februar advarede om konsekvenserne, lovede ministeren at se på problemet. Derfor undrer det os, at man tilsyneladende er kørt videre, som om intet var hændt, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Frygter næste skridt
Allerede dengang kunne organisationen fortælle, at deres medlemmer på savværksområdet havde problemer, fordi staten stort set er holdt op med at plante nåletræ, som er en vigtig råvare for byggeindustrien. Alligevel er planen nu ført videre, så den også omfatter statsskove med løvtræ, der ellers har forsynet de danske virksomheder.

–  Miljøpolitikerne har truffet den uheldige beslutning, samtidigt med at man i både stat og kommuner arbejder på højtryk for at en større andel af byggeriet sker med træ, fordi det er et bæredygtigt materiale. Det virker unægteligt, som om miljøpolitikerne ikke følger med i, hvad der foregår i andre dele af samfundet. Og når de opdager konsekvensen af deres beslutning, frygter vi, at næste skridt bliver yderligere krav i forbindelse med import af råvarer. Det vil koste produktion og arbejdspladser i træindustrien, og det vil forsinke overgangen til et mere bæredygtigt byggeri herhjemme, lyder det fra arbejdsgiverdirektøren.

Sender produktion til udlandet
Da Dansk Håndværk tog fat i problemet i februar, kunne deres medlemmer inden for savværksområdet fortælle om stigende import af blandt andet grantræ fra Sverige. Og nu da planerne er videreført til også at omfatte statens arealer med løvtræ forudser træindustrien også stigende import fra Østeuropa - blandt andet Polen.

– Det er uforståeligt, at politikerne vil belaste betalingsbalancen og skade arbejdspladser i både skovvæsnet, træindustrien og byggeriet - ikke mindst nu, hvor alle er hårdt presset af coronakrisen. Den beslutning skubber træproduktionen til Sverige og Polen. I den nuværende situation havde vi forvente, at man ville hjælpe danske virksomheder frem for at spænde ben for en hel branche, siger Morten Frihagen.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068