23948sdkhjf

Portræt: Fra tømrer til direktør og grøn pioner

Klaus Birk, der fylder 65 år den 30. april, er oprindeligt udlært tømrer og har siden arbejdet sig op til posten som direktør for Public Affairs i Saint-Gobain koncernen – en af verdens førende leverandører af materialer, løsninger og viden til byggebranchen.

Han bestrider desuden flere bestyrelses- og formandsposter i byggebranchen, og har igennem tre årtier haft et stadigt voksende, karrieremæssigt fokus på bæredygtigt byggeri og cirkulær økonomi. Han har bl.a. skubbet på udviklingen af de stadigt mere efterspurgte miljømæssige produktdeklarationer, som gør det muligt at dokumentere det enkelte byggemateriales miljø- og CO2-aftryk. Saint-Gobain er i dag en af de virksomheder i byggebranchen med flest certificeringer og mest data til rådighed i forhold til at udarbejde et synligt miljø- og CO2-regnskab for hver enkelt bygningsdel.

Det skriver Saint-Gobain i en pressemeddelelse

Arnested for cirkulær økonomi
Klaus Birk uddannede sig efter sin tømreruddannelse til bygningskonstruktør. For lidt over 30 år siden, i 1984, blev han ansat i gipsvirksomheden Gyproc i Kalundborg, der dengang var svenskejet, men som senere blev en del af den verdensomspændende Saint-Gobain-koncern.

Gyproc blev allerede i 1970’erne en del af Kalundborg Symbiosen, verdens første industrisymbiose, hvor en række virksomheder udviklede et nært samarbejde om cirkulær tilgang til produktion. Det blev medvirkende årsag til Klaus Birks dedikation til bæredygtig udvikling – længe før bæredygtighed for alvor kom på byggebranchens og forbrugernes dagsorden.

- Arnestedet for cirkulær økonomi lå på sin vis i Kalundborg, hvor vi i Gyproc fremstillede gipsplader med en høj andel genbrugsmaterialer. Det var jo helt fantastisk, at vi kunne udnytte hinandens spildenergi og reducere affaldsmængden i fællesskab med andre virksomheder i byen. Men der var ingen interesse for det på markedet. Den frustration lagde kimen til min interesse for bæredygtighed, fortæller Klaus Birk.

Komplet rejse i byggebranchen
Siden har Klaus Birk bestredet tunge poster som både salgschef, salgs- og marketingdirektør og kommerciel direktør hos Saint-Gobain Denmark, inden han i 2017 blev udnævnt til direktør for public affairs. Jobbet indebærer fx at repræsentere Saint-Gobain i bestyrelser og udvalg i både ind- og udland – ikke mindst som bestyrelsesmedlem i nonprofitorganisationen Green Building Council Denmark, der arbejder med at fremme den bæredygtige udvikling i byggebranchen.

- Public Affairs handler om ”offentlige anliggender”, hvor vi arbejder for at få indflydelse på det byggepolitiske område – især når det drejer sig om grøn omstilling og cirkulær økonomi. Saint-Gobain er en aktiv medspiller i den bæredygtige udvikling, og Green Building Council Denmark har været en vigtig samarbejdspartner siden oprettelsen i 2010, forklarer Klaus Birk, der selv beskriver sin mangeårige rejse i byggebranchen som ”komplet”:

- Jeg har taget min tørn på byggepladsen som tømrersvend, senere som bygningskonstruktør og byggeleder og endelig har jeg siddet med ansvar inden for både salg og ledelse. Det har været en gave at komme hele møllen rundt, siger Klaus Birk.

Lokalsporten som holdepunkt
Privat er Klaus Birk gift på 36. år med Lydia, der er skolesekretær. Sammen har de to voksne sønner.

Parret er bosat i Ramløse i Gribskov Kommune, hvor de i sin tid mødte hinanden i den lokale håndboldklub. Netop håndbolden har været et fast holdepunkt for familien, hvor Klaus Birk var med til at etablere Team Helsinge Håndbold i 1992. I 2011 var han desuden med til at stifte Gribskov Elite og Talentudvikling som et talent- og elitekoncept for kommunens idrætsungdom.


Klaus Birks karriere i korte træk:
• 2017-
Public Affairs direktør
• 2014-2017
Kommerciel direktør
• 2013-2014
Habitat Market Director, Nordic & Baltic Countries
• 2011-2013
Salgs- og marketingdirektør (ISOVER)
• 2004-2010
Salgschef, Skandinavien (Gyproc)
• 1990-2010
Salgschef (Gyproc)
• 1984-1990
Ansat i Gyproc, bl.a. som teknisk konsulent og salgskonsulent

Organisatoriske aktiviteter:
Formand i Mineraluldsindustriens Brancheråd (MBR)
Bestyrelsesmedlem i Green Building Council Denmark (DK-GBC)
Bestyrelsesmedlem i Nordisk Gipspladeforening (NGF)
Bestyrelsesmedlem i Varmeisoleringsforeningen (VIF)
Bestyrelsesmedlem i Gribskov Elite og Talentudvikling (GETU)
Aktiv i Eurogypsum – den europæiske sammenslutning, der repræsenterer gipsfremstillingsindustrien. Deltager i den forbindelse i fora, der har med genanvendelse af gips at gøre
Aktiv i European Insulation Manufacturers Association (EURIMA) – en EU-interesseorganisation for den europæiske mineraluldsbranche. Arbejdet handler om EU-lovgivning og udviklingen inden for bl.a. energipolitik og energirenovering
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078