Virksomhed får en halv million til at teste tovværk af plastfiber
Fredericia-virksomheden Dynamica Ropes har netop modtaget 500.000 gode danske kroner fra Innovationsfonden. De skal bruges til at videreudvikle deres testfaciliterer, der gransker de reb af Ultra High Dencity Polyethylene plastfibre, som er råvarer for det tovværk, som virksomheden producerer.
Dynamica Ropes har allerede et testcenter, men nu skal de udbygges og blive bedre, så tovets præstation kan blive yderligere dokumenteret.
Det fortæller sales manager i Dynamica Ropes, Kate Christensen, til Plastforum.dk.
- Vi vil gerne kunne kortlægge, hvad der sker med fibrene efterhånden som de udsættes for slitage. Offshorebranchen er vant til at bruge stål, og der ligger en masse standarder, certificeringer og dataark bag det materiale. Vi vil gerne kunne levere en lignende substans for de ”syntetiske wirer” vi laver, siger Kate Christensen og fortsætter:
- I dag er det kun muligt at foretage visuelle inspektioner af rebene, men de observationer er i sagens natur subjektive. Med testcenteret vil vi udvikle objektive data for fibrene blandt andet for, hvor meget de kan tåle, før de skal skiftes, siger hun.
Samme styrke som stål
Dynamica Ropes udvikler fiber ud fra high dencity polyethylene, der flettes til tov. Fibrene tvindes og flettes i flere tempi, imprægneres og varmebehandles, så de til sidst opfører sig nogenlunde lige som stål i forhold til forlængelse, og har samme styrke som stålwire i samme tykkelse.
Fordelen ved fiber-wiren er bare, at den vejer cirka syv gange mindre end en sammenlignelig stålwire.
- Der er et sikkerhedsmæssigt aspekt i, at en fiber-wire der knækker ikke er er så farlig som stål. I mange industrier arbejder en del mennesker tæt på wire-systemer, og der kan det være fatalt, hvis en tung stålwire springer, siger Kate Christensen.
Se video af Dynamicas brud-test her.
Hun fortæller, at Dynamica Ropes’ tov allerede er ude at virke i de forskellige grene af den tunge industri.
- Fibertov af disse stærke fibre er en fordel, når der skal arbejdes offshore med dybvandsundersøgelser med wirer i længder på 3000-4000 meter. I det tilfælde vejer en stålwire tit så meget i sig selv, at den ikke ville kunne løfte og håndtære et særligt tungt emne, før den knækker under sin egen vægt. Så stålwirens vægt begrænser f.eks geologerne som skal hente prøver af havbunden, eller olieindustri som skal placere noget udstyr nede på de store dybder.
Allerede nu er Dynamica Ropes’ produkter ude at virke i industrien. Og med de nye testfaciliteter og dataark, der kommer ud af det, håber Kate Christensen, at de kan brede deres produkter endnu mere ud.