Gulvgrossist: Knæproblemer dræner faget for dygtige folk
2
Billeder
Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger er nogle af de væsentligste årsager til nedslidning og arbejdsskader blandt folk, der arbejder med gulve og gulvbelægning.
(PR-foto(
Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger, ifølge Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø Bygge & Anlæg, er nogle af de væsentligste årsager til nedslidning og arbejdsskader blandt folk, der arbejder med gulve og gulvbelægning. Tallene viser for eksempel, at mellem 45 og 60 pct. af de professionelle udførende oplever knæproblemer, hvor det samme kun gælder 15 pct. af befolkningen som helhed. Samtidig er der mange, der forlader branchen før tid netop på grund af nedslidning.
Der er med andre ord god grund til at slå et slag for bedre arbejdsmiljø på gulvet. Derfor har gulvgrossisten Scandinova taget initiativ til at få sat arbejdsmiljøet på dagsordenen i samarbejde med blandt andre Gulvbranchen under Dansk Byggeri og Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
- Byggeriet og især gulvfaget er overrepræsenteret i nedslidningsstatistikken, og alt for mange forlader faget alt for tidligt. Det synes jeg er trist, og jeg mener, at vi alle har et ansvar for at vende udviklingen. Især nu hvor vi mangler faglærte over hele landet, siger adm. direktør Steffen Juncker fra Scandinova og suppleres af branchechef Anders Hjorth Jensen fra Gulvbranchen:
- Vi har en fælles opgave i at tage hånd om arbejdsmiljøet og fx sikre, at de rette tekniske hjælpemidler stilles til rådighed og bliver brugt. Godt arbejdsmiljø er en af de bedste investeringer, vi overhovedet kan gøre for at undgå, at dygtige folk forlader branchen før tid.
Det handler om at have en klar holdning
Det er ikke første gang, at arbejdsmiljøet på gulvet sættes til debat. For eksempel lancerede Dansk Byggeri for snart tyve år siden sammen med det daværende fagforbund TIB (Træ-Industri-Byg), i dag en del af 3F, en kampagne med titlen ”Rank ryggen, gulvmand!”, der fokuserede på arbejdsstillinger.
Og i 2008 blev der lavet en arbejdsmedicinsk undersøgelse af knæproblemer blandt gulvlæggere på det daværende regionshospital i Skive. Den viste blandt andet, at gulvlæggere med knægener forlod faget tidligere end gulvlæggere uden gener.
- Det handler ikke kun om, hvad den enkelte virksomhed og medarbejder kan gøre i det daglige. Det handler også om, at vi alle har et ansvar for at holde fokus og fx have en klar holdning om, at det ikke kan være rigtigt, at dygtige håndværkere må forlade deres fag før tid, fordi de bliver nedslidte, understreger Steffen Juncker.
Det nye initiativ udmønter sig blandt andet i et debatarrangement allerede i november. Her lægger Scandinova sammen Gulvbranchen og Byggeriets Arbejdsmiljøbus op til debat om arbejdsmiljøet på gulvet, og alle er velkomne.
Arrangementet finder sted d. 29. november kl. 7-11 på Transformervej 10 i Søborg.
Derudover besøger Byggeriets Arbejdsmiljøbus i løbet af december Scandinovas grossistcentre i Odense, Aarhus og Aalborg, og her er alle velkomne til at kigge ind og få en snak om arbejdsmiljø.