23948sdkhjf

Færre klager ved Håndværkets Ankenævn

Antallet af klagesager ved Håndværkets Ankenævn falder. I 2018 indkom der 227 nye sager, hvilket er et fald på 26 procent fra det foregående år.

Her var antallet af sager så højt, at flere først fik en afgørelse i 2018. Der blev derfor truffet 249 afgørelser i 2018 mod 251 i 2017.

LICITATIONEN MENER: Lav gode aftaler og undgå klagesager

 alt 143 af 249 sager blev forelagt afgørelse af formanden eller sekretariatet.

De resterende 106 sager blev forelagt nævnet, som traf realitetsafgørelse i 80 af disse. Her fik klager medhold i 60 sager – svarende til 75 procent – men klager ikke fik medhold i 20 tilfælde. De resterende 26 sager blev enten afvist eller udsat.

To ankenævn
Håndværkets Ankenævn behandler klager fra forbrugere og er oprettet af SMVdanmark, Forbrugerrådet TÆNK og Parcelhusejernes Landsforening. SMVdanmark har stiftet nævnet på vegne af Arbejdsgiverne, Danske Malermestre, Dansk Håndværk, Danske Anlægsgartnere og Kristelig Arbejdsgiverforening.

Nævnet skal derfor ikke forveksles med Byggeriets Ankenævn, som blev oprettet i 1996. Også her Forbrugerrådet Tænk og Parcelhusejernes Landsforening bag, mens den tredje part er Dansk Byggeri.

Efter en stigning på to procent modtog Byggeriets Ankenævn sidste år 741 klagesager, hvilket var det højeste antal siden 2008. Blot 312 af sagerne blev dog realitetsbehandlet – og her fik forbrugerne helt eller delvist medhold i 75 procent af tilfældene.

I 10 procent af sagerne indgik parterne forlig, mens 15 procent af klagesagerne endte uden medhold til den klagende part. 

Fakta: Håndværkets Ankenævn

Håndværkets Ankenævn er et privat, godkendt ankenævn, hvis vedtægter er godkendt af erhvervs- og vækstministeren.

Håndværkets Ankenævn behandler klager fra forbrugere og er oprettet af SMVdanmark, Forbrugerrådet TÆNK og Parcelhusejernes Landsforening.

SMVdanmark har stiftet nævnet på vegne af Arbejdsgiverne, Danske Malermestre, Dansk Håndværk, Danske Anlægsgartnere og Kristelig Arbejdsgiverforening. Disse fem organisationer står sammen om driften af nævnet. Forbrugerrådet og Parcelhusejerens Landsforening er medstiftere, så begge sider af en eventuel konflikt er repræsenteret.

Nævnet består af en landsdommer som formand, en byretsdommer som næstformand, to repræsentanter for forbrugersiden og repræsentanter på virksomhedssiden.

Alle medlemmer af nævnet er udnævnt for en 3-årig periode med mulighed for genudnævnelse. Sekretariatet for Håndværkets Ankenævn forbereder sagerne til nævnets behandling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094