23948sdkhjf

Hårdt arbejde sender hver fjerde 3F'er på operationsbordet

Dobbelt så mange 3F'ere bliver opereret end danskere generelt
OPDATERING 04-04-2019 17:31: Af en tidligere version af denne artikel har det fremgået, at det er hver fjerde håndværker, der ender på operationsbordet som følge af skader fra krævende fysisk arbejde. Det er i denne version ændret til, at det er hver fjerde 3F'er i henhold til spørgeskemaundersøgelsen fra Analyse Danmark

Når svende og arbejdsmænd knokler derudaf hver dag med at bygge huse, så kræver det noget af fysikken. Den bliver slidt. Så slidt, at det for hver fjerde 3 F'er med et fysisk krævende arbejde er endt med, at det en eller flere gange har krævet et besøg på hospitalet eller to.

Det kan blandt andet ses på, at 25 pct. af 3F’s medlemmer er blevet opereret én eller flere gange for noget, som direkte eller indirekte er forbundet til deres arbejde. Det gælder kun for 12 pct. af danskerne på landsbasis. Det viser en ny undersøgelse fra 3F lavet af Analyse Danmark.

- Dermed er det tydeligt, at når vi taler om mennesker, der bruger deres krop i forbindelse med arbejdet, bliver de langt mere slidt end den gennemsnitlige dansker. Derfor skal nedslidte have muligheder for en tidligere og værdig tilbagetrækning, mener Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk ansvarlig i 3F.

- Det er klart, at når man udfører fysisk hårdt arbejde fra morgen til aften, så bliver fysikken slidt. Derfor skal vi sørge for, at arbejdsmiljøet for de, der virkelig slider, bliver forbedret. Vi skal sætte ind med forebyggende tiltag. Der er ingen, der skal blive slidt ned af at gå på arbejde. Og er kroppen nedslidt, skal der selvfølgelig være mulighed for at kunne trække sig tilbage på værdig vis, siger hun.

Murerne slider sig ned
Det er særligt murerne, der bliver slidt ned i løbet af et arbejdsliv. Her er tre ud af ti opereret for noget, der har relation til deres erhverv. Det bliver til en del flere operationer end hos danskerne generelt.

- Med den stigende pensionsalder er det nødvendigt, at der bliver skabt forebyggende løsninger i de erhverv, hvor hårdt fysisk arbejde gør det vanskeligt at arbejde til man for eksempel bliver 70 år.

Det er vigtigt, at vi sørger for, at vi har et dynamisk arbejdsmarked. Så man kan skifte spor og videreuddanne sig til noget andet, hvis kroppen er nedslidt og har sagt stop. Men samtidig sørger for en god forebyggende indsats og brug af ny teknologi, så de der ønsker det kan udføre deres arbejde hele livet, siger Ulla Sørensen.

Kigger man til murerne igen, skal der være mulighed for at skifte spor til et arbejde, hvor for eksempel knæene ikke bliver belastet.

En anden og væsentlig mulighed er også at bruge og videreudvikle ny teknologi, som kan afhjælpe nogle af de mest nedslidende funktioner. Tekniske hjælpemidler og i nogle jobs kan robotter hjælpe med at varetage mange og forskellige opgaver.

- Men det kræver, at der investeres i udvikling af maskiner til helt specifikke arbejdsopgaver. På den måde kan man afhjælpe nogle af de belastninger, der følger af at udføre den samme, fysiske bevægelse, sål opslidningen bliver mindsket, og der derfor ikke er behov for så mange operationer, siger Ulla Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109