23948sdkhjf

Nyt vandværk ligner et vikingehus

Aarhus Vand investerer nu 67 mio. kroner i byggeriet af et nyt vandværk i stationsbyen Beder, små 12 kilometer syd for Aarhus centrum.

Bederværket bliver en vigtig del af byen – både i forhold til forsyningen af drikkevand, men i høj grad også arkitektonisk.

Det kan Beder-borgerne ved selvsyn konstatere, når Aarhus Vand, arkitekterne fra Cubo og totalentreprenøren Aarsleff den 25. september præsenterer planerne ved et fyraftensarrangement i SuperBrugsen i Beder.

Integereres i bypark
- Det nuværende vandværk er hegnet ind, så der ikke er offentlig adgang til arealet. Vi ønsker, at det nye værk bliver et aktiv i lokalområdet. Det kommer til at ligge lige op ad byparken i Beder i et åbent område, så man kan kigge ind ad de store ruder, der er i bygningerne og se, hvordan man producerer drikkevand. Der bliver anlagt stier og beplantning rundt om anlægget, så det bliver et attraktivt sted at opholde sig, siger Flemming Fogh Pedersen, der er fagchef for drikkevand i Aarhus Vand.

Bederværket udformes som to sammenbyggede, teglbeklædte længehuse, der skal give associationer til vikingetiden. Placeringen i byparken sikrer en naturlig samhørighed med lokalområdet.

Ståltanke over jorden
Bederværket forventes at stå klar i slutningen af 2019 og afløser det nuværende vandværk, som efter 50 år ikke længere lever op til de krav, der stilles til et moderne vandværk.

Det nye vandværk udstyres med den nyeste teknologi inden for vandproduktion og vil ifølge Flemming Fogh Pedersen leve op til de højeste krav inden for drikkevandssikkerhed. Det tekniske anlæg til behandling af grundvandet leveres af Vand og Teknik A/S.

- Bederværket bliver bygget efter de samme principper som vores nyeste vandværk i Truelsbjerg i det nordlige Aarhus. Her introducerede vi, som de første i Danmark, et helt lukket og sikkert produktionsapparat, eksempelvis med vandbeholdertanke i stål over jorden i stedet for underjordiske betontanke, der udgør en potentiel risiko for indtrængen af bakterier og forurening, fortæller Flemming Fogh Pedersen.

Bederværket er en vigtig brik i Aarhus Vands plan for at fremtidssikre drikkevandet i og omkring Aarhus. I denne plan nedlægges vandværkerne i Lyngby og Åbo. Bederværket skal sammen med Østerbyværket i Tranbjerg dække vandforsyningen i syd, mens Stautrupværket dækker midtbyen, og Truelsbjergværket, Kastedværket og Elstedværket dækker nordbyen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109