Midtjyder bygger hus i kork
Danmarks første korkbeklædte hus hæver barren for miljørigtigt boligdesign.
3
Billeder
Ægteparret Hanne og Peter Fuglsang har bygget en 250 kvadratmeter stor lavenergivilla med korkfacade. (Foto: PR)
Det diamantformede lavenergihus på 250 kvadratmeter efterlever kravene til BK2020 og er opført med energi og miljø som væsentlige parametre i designprocessen.
Hovedparten af byggematerialerne – lige fra tagets strømproducerende solceller til 3-lagsvinduerne og de højisolerede vægge – understøtter derfor bygningens energiperformance. De grønne ambitioner satte også deres præg på byggeprocessen, hvor alt affald blev nøje sorteret inden levering til genbrugspladsen.
Ikke mindst facadeløsningen, som består af ekspanderede korkplader, bidrager til at hæve barren for miljørigtigt boligdesign. Først og fremmest fordi kork optager mere CO2 i sin levetid, end det kræver at producere og transportere det. Materialet virker samtidig varmeisolerende og mindsker dermed energiforbruget, ligesom det er 100 procent genanvendeligt og indgår fuldt ud i naturens eget kredsløb.
Teknisk designer Charles Damholt har ageret rådgiver ved opførelsen af huset og er overbevist om, at kork som byggemateriale vil vinde frem i de kommende år.
- Dels på grund af materialets generelle egenskaber, men i høj grad også for de mulige point, som korken kan bidrage med i eksempelvis DGNB-byggerier og andre projekter, hvor bæredygtighed udgør en væsentlig faktor, siger han.