23948sdkhjf

To danske byggefirmaer er blandt Europas 50 største

De danske byggeentreprenører Per Aarsleff A/S og MT Højgaard A/S er blandt de 50 største i Europa, men der er langt op til toppen
Byggeentreprenørerne Per Aarsleff A/S og MT Højgaard A/S er med på revisionsselskabet Deloittes årlige liste over de 50 største børsnoterede virksomheder i Europa, "European Powers of Construction".

Aarsleff er sprunget tre pladser frem på listen og indtager i år en 44. plads med en omsætning på 10,3 mia. kroner, mens MT Højgaard fastholder sin position som nummer 48 med en omsætning på 6,5 mia. kroner.

Europas største byggevirksomhed er franske Vinci, der i seneste regnskabsperiode kunne notere en omsætning på 287 mia. kroner. Vinci er også til stede i Danmark med tre kontrakter på Femern Bælt-tunnelen .

Øget internationalt fokus

De seneste regnskaber for Europas 50 største byggevirksomheder viser en salgsfremgang på fem procent.

Den samlede markedsværdi er steget med hele 21 procent. Den høje vækst er primært drevet af kontinentets helt store aktører. Franske Vinci, spanske ACS og franske Bouygues, listens top 3, har hver i sær en omsætning på over 220 mia. kroner.

"De står for hele 35 procent af den samlede omsætning for top 50. Herfra er der et godt stykke ned til de næste aktører", siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte.

Ifølge Thomas Frommelt har de største byggevirksomheder anvendt forskellige strategier for at sætte gang i væksten. Fælles for dem er dog, at de har satset på øget internationalisering.

"I 2015 udgjorde eksportmarkederne 52 procent af omsætningen i top 20, hvilket er ni procentpoint højere end i 2010. Omvendt peger diversifikationen nedad. Virksomhederne bliver altså mere internationale i deres geografiske tilstedeværelse, men mere fokuserede i deres portefølje. Det er en succesformel, der ser ud til at virke", siger han.

Plads til flere fra Danmark

Thomas Frommelt mener, at der er plads til mere end to danske virksomheder i den europæiske top 50.

"Vi har en struktur på det danske marked med få store virksomheder og rigtig mange små virksomheder. Der kunne godt være plads til lidt flere større virksomheder i Danmark, hvis flere begyndte at byde på de store opgaver, som der ofte er ganske få bud på", siger han.

Forventningerne til de kommende år er, at den europæiske byggebranche fortsat vil vokse.

"Investeringerne i byggeriet er steget i et moderat, men stabilt tempo i de fleste EU-lande efter finanskrisen. Den tendens ventes at fortsætte i 2017, godt hjulpet på vej af stigende disponible indkomster, lave renter samt en lang række byggeprojekter, der har været på hold de seneste år og nu endelig ser ud til at blive sat i gang", siger Thomas Frommelt.

Den europæiske Top 50 har en samlet markedsværdi på 1.065 mia. kroner.

Europas Top 10 - omsætning
Vinci (Frankrig) - 287 mia. kroner
ACS (Spanien) - 260 mia. kroner
Bouygues (Frankrig) - 242 mia. kroner
Skanska (Sverige) - 122 mia. kroner
Eiffage (Frankrig) - 105 mia. kroner
Strabag (Østrig) - 98 mia. kroner
Balfour Beatty (Storbritannien) - 87 mia. kroner
Ferrovial (Spanien) - 72 mia. kroner
Koninklijke Bam Groep (Holland) - 55 mia. kroner
NCC (Sverige) - 50 mia. kroner
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171