Pressede ledere dropper efteruddannelse
Chefer, der har svært ved at få privat- og arbejdsliv til at hænge sammen, opgiver at holde deres viden opdateret.
Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har 30 procent af lederne inden for de seneste to år undladt at deltage i efteruddannelsesaktiviteter af hensyn til balancen mellem arbejdslivet og privatlivet.
Der er en klar sammenhæng mellem de ledere, som ofte har udfordringer med at få privat- og arbejdslivet til at hænge fornuftigt sammen, og de ledere, der samtidig angiver, at de har nedprioriteret efteruddannelse, og det finder uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen stærkt bekymrende:
- Tallene er bekymrende for den enkelte leders faglige og personlige udvikling, men må i høj grad også være bekymrende læsning for virksomhederne, som bør betragte lederes efteruddannelse som en investering, siger Thomas Christensen i organisationen nyhedsbrev.
Han mener at det må være et vink med en vognstang til virksomhederne om, at der skal sættes tid af til lederes efteruddannelse i arbejdstiden.
- Som det er i mange virksomheder nu, er det op til den enkelte leder at finde tid til efteruddannelse, og det ender typisk med at skulle ske i fritiden. Og hvis man i forvejen er udfordret med et travlt familieliv, tyder undersøgelsen på, at mange ender med ikke at kunne finde tid om aftenen og i weekenden til kompetenceudvikling og derfor dropper det helt.
Ifølge undersøgelsen er det især ledere med flere hjemmeboende børn, som ender med at springe efteruddannelsen over.
Mens det kun er 25 procent af de ledere, som ikke har hjemmeboende børn, der har takket nej til efteruddannelse de seneste to år, er det sket for 40 procent af lederne med tre eller flere hjemmeboende børn.
- Det handler også om at nytænke hele udbuddet af lederuddannelser. Vi er allerede så småt i gang med at gøre lederuddannelser mere fleksible, men undersøgelsens resultater understreger, at der er brug for endnu bedre muligheder for at integrere uddannelserne i ledernes hverdag. Det kan for eksempel ske som indbyggede dele af temamøder på virksomheden tæt knyttet til den daglige praksis eller ved blended learning, hvor uddannelsen kan bestå af et miks mellem ansigt-til-ansigt-undervisning, selvstudier og e-learning, mener Thomas Christensen.
Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres senere på efteråret, og er baseret på svar fra 2.775 ledere.