Ældre altaner kan være livsfarlige
Nedslidte altaner er et udbredt problem, mener rådgiver, der opfordrer til øget vedligehold af ejendommene
”Betonen var skadet mange steder, og der er rust i de indlagte jern. Det var så slemt i over 40, at vi ikke kan forsvare, at beboerne bruger dem, før de er renoveret”, siger han.
Et par dage efter var der en lignende sag for Gaihede i en andelsboligforening i København, hvor en stor del af deres altaner var for risikable at bruge. Gennem årene har der været adskillige af den slags altansager.
Et udbredt problem
Projektleder Thomas Eriksen mener, det er et udbredt problem.
”Hvis altaner ikke bliver vedligeholdt, så bliver de efterhånden slidt af vind og vejr, og så kan de ende med at være farlige for beboerne. Vi har oplevet, at mange af altanerne først bliver renoveret meget sent, og det er både en risikabel og dyr løsning”.
Problematikken med ældre altaner uden vedligehold blev for alvor tydelig, da seks unge mennesker på Falster faldt ned 1. august, da altanen brød sammen. Ejendommen var fra 1930’erne, og altanerne var ikke vedligeholdt.
Der er ikke sket noget alvorligt med de altaner, Gaihede har kontrolleret, da ejerne har været vågne her og sendt bud efter en rådgiver. Den akutte risiko her er også mere nedfald af betonstykker end, at de løsner sig.
Ejendommen med de over lukkede altaner er bygget i 1937. Altanerne opbygget af betonplade, der er muret ind i muren, og med et let hegn monteret på et metalstativ.
”Bestyrelsen bad om en gennemgang af deres altaner, og resultatet var ret dramatisk. Vi udfærdigede en oversigt med grøn, gul og rød farve. 41 var røde, og dem, bør man ikke gå på”, siger rådgiveren.
Det er umuligt at sige, hvor mange i Danmark, der ligner denne sag, men de nedslidte altaner er der.
”Det er svært at gøre op. Det kommer an på altantype, byggeteknik, og om der har været en eller anden form for vedligehold. Men i og med der ikke er nogen lov i Danmark, der kræver tvungent altantjek bliver den del af bygningen ofte enten glemt eller udskudt i et belastet ejendomsbudget,”, siger Thomas Eriksen.
Altaner skal holdes ved lige
I København er der rigtigt mange bygninger med altaner fra 1930’er. Men også byggeri så sent som fra 1960’erne kan være i risikogruppen.
”Det er med ejendomme som med en bil. Den skal holdes ved lige, ellers bliver den endelige regning for dyr, og den kan være risikabel at køre i. Den mest praktiske måde at sørge for sin ejendom er ved at lave et vedligeholdelsesplan på hele ejendommen, og så få planlagt sin prioritering af renoveringer i de kommende år. Inde under det hører selvfølgelig altanerne”
Efter tragedien på Falster opfordrer Teknologisk institut til flere altantjek, og DTU ønsker et lovkrav. I første omgang kan en vedligeholdelsesgennemgang afsløre, om det er et problem eller ej.