DEBAT: Mere renovering for pengene
Renovering udgør byggeriets største marked med en omsætning på mere end 100 mia. kroner. Men renoveringsprojekterne kan blive mere effektive med ny teknologi og bedre samarbejde, mener Dansk Byggeri
Derfor renoverer vi også i stor stil, når tiden er til det, eller vi transformerer bygninger fra én funktion til en anden. Det bekræftes også af tal, der viser, at der hvert år bruges mere end 100 mia. kroner på renoveringer i Danmark. Det gør renovering til det største marked indenfor byggeriet med over 100.000 mand beskæftiget på årlig basis.
Det til trods for at en renoveringsopgave ofte kan være en kompleks og uforudsigelig proces. Findes der tegninger over det originale byggeri, hvad er holdbarheden i materialerne, er der farlige stoffer og materialer, og hvordan skal bygningen bruges, mens renoveringen er i gang? Det er blot nogle få af de spørgsmål, der skal stilles, inden en opgave sættes i gang. Spørgsmålene varierer fra opgave til opgave, hvilket er med til at gøre hver enkelt renovering unik. I andre dele af byggeriet er det muligt at gentage gode løsninger og i langt højere grad standardisere.
Fokus på effektivisering
I byggebranchen er der en lang tradition for at arbejde med bygningsrenovering – men udfordrer vi måden, vi har gjort det på og vil gøre det på næste projekt, og er der tilstrækkeligt fokus på at effektivisere bygningsrenovering, så vi kan levere mere for mindre – altså blive mere produktive? En rapport udarbejdet for branchesamarbejdet ”Renovering på dagsordenen”, der ved hjælp af seks forskellige projekter har afdækket, hvordan vi griber renoveringsopgaverne an, viser, at det stadig er muligt at blive mere produktive.
I hele branchen er de digitale hjælpemidler og andre tekniske løsninger i fokus. Men til trods for at der er sat mange gode skibe i søen, skal vi stadig blive meget bedre til at bruge de digitale hjælpemidler i planlægningen og efterfølgende på byggepladsen. Det gælder også i renoveringer. Hertil kommer en lang række nye teknologier som droner, robotter m.m., der kan bruges til inspektion, registrering og dokumentation både før og i forbindelse med en renoveringsproces.
Samarbejde giver gevinst
Rapporten peger dog i langt højere grad på, at det er ved at sikre et godt samarbejde og en god kommunikation, at de helt store gevinster findes. Det handler om at bringe de mange og forskellige kompetencer, der knytter sig til et renoveringsprojekt, i spil. Bygherrens, brugernes, rådgivernes, materialeleverandørens og ikke mindst de forskellige udførendes kompetencer.
For med ordentlig kommunikation og samarbejde får vi tidligt taget fat på de bekymringer, der måtte være, ligesom alle aktører i højere grad føler sig involveret. På den måde inddrages de bedste erfaringer, hver enkelt aktør måtte have, og som for eksempel de udførende har fra tidligere renoveringsopgaver.
Ved lanceringen af rapporten blev det fra Bygherreforeningen fremført, at ikke mindst en professionel bygherre er væsentlig, når bygningsrenovering skal prioriteres og effektiviseres. Det handler for eksempel om at skabe de rette rammer for et renoveringsprojekt, realistiske tidsplaner og økonomiske rammer samt om at sikre en ordentlig risikoafdækning og ikke mindst at sætte det ”rigtige hold” af rådgivere og udførende og sørge for, at kompetencer bringes i spil.
Der er med rapporten fra Renovering på dagsorden gode råd at hente når det gælder om at gøre byggebranchen endnu mere produktiv og dermed stå godt rustet til give meget for pengene, når det afgøres, hvor både offentlige og private midler skal investeres.