23948sdkhjf

Top 10: De største byggeprojekter i februar

Byggeriets af Dansk Center for Partikelterapi udfordrer entreprenør og rådgivere til det yderste. Læs mere om projektet og få overblikket over de største byggeprojekter i februar.
I samarbejde med Byggefakta sætter Building Supply fokus på landets største byggeprojekter. I dag præsenterer vi de 10 største igangsatte byggerier i februar 2015 med særligt fokus på Dansk Center for Partikelterapi på DNU ved Aarhus.

Dansk Center for Partikelterapi

Areal: 8.000 m²
Byggesum: 280 mio. kr. (samlet investering 800 mio. kr.)
Bygherre: Projektafdelingen DNU
Totalentreprenør: Hoffmann A/S
Arkitekt: Aarhus Arkitekterne A/S
Ingeniør: Royal Haskoning DHV, Alectia A/S (underrådgiver)
Byggeperiode: Februar 2016 - juni 2017 (i brug juni 2018)
Adresse: Brendstrup-
gårdsvej, 8200 Aarhus N
- Der er ingen tvivl om, at det her er den ultimativt største, mest udfordrende, men også mest spændende sag, jeg nogensinde har haft. Vi arbejder alle sammen hårdt for at opfylde bygherrens og brugernes forventninger, og kan forhåbentlig være rigtig stolte af slutproduktet, som gerne skal være en kanon reference for os, siger Anders Blichfeldt.

Han er projektchef hos entreprenørvirksomheden Hoffmann, som har taget hul på støbningen til den 8.000 kvadratmeter store bygning, som fra efteråret 2018 skal danne ramme om Danmarks første protonterapi-anlæg til en mere skånsom behandling af kræft.

Hoffmann blev udråbt som vinder af totalentreprisen i august sidste år, godt fire måneder efter første spadestik, og skal opføre byggeriet i samarbejde med Aarhus Arkitekterne, den hollandske ingeniørrådgiver, Royal Haskoning, og Alectia. Den samlede investering løber op i omkring 800 millioner kroner.

- Der er ingen tvivl om, at det her er den ultimativt mest spændende sag, vi nogensinde har haft. Kan vi komme herfra med et godt resultat, er det en kanon reference for os, siger Anders Blichfeldt.

Et meget komplekst byggeri
Dansk Center for Partikelterapi er en kompliceret opgave, for ingen danske virksomheder har tidligere prøvet at bygge et anlæg af denne art.

Hvor husets klinik til blandt andet ambulatorier og venterum kan sidestilles med traditionelt, dansk sygehusbyggeri, er bunkeren, der skal rumme selve behandlingen, en anderledes kompleks opgave. Ekstra tykke vægge, lofter og gulve – nogle steder op til fire meter – skal sørge for at inddæmme de radioaktive stråler.

Omkring 13.000 kubikmeter beton og et par hundrede tons armering går der til konstruktionen af bunkeren. Læg dertil 5-6 kilometer rør og kanaler, el- og hvac-installationer med ekstremt høje kravspecifikationer samt en meget stram tidsplan, og du får et billede af, hvad Hoffmann og rådgiverne er oppe mod.

Hvorfor investere i partikelterapi?

Baggrunden for projektet er at implementere en ny skånsom og højeffektiv kræftbehandling i Danmark. Indtil nu har man i Danmark kun udført stråleterapi med fotoner, som forårsager store skader på væv.

I den nye behandling accelereres protoner til forskellige hastigheder, og ved udskilning dannes radioaktivitet. Kræftknuden beskydes med protoner i et uhyre præcist system, og ladningen kan styres, så den skadelige energi først frigives, når kræftknuden rammes. Protonerne ødelægger således ikke noget på deres vej.

Kilde: Alectia
- Det er et meget komplekst byggeri, der er svært at planlægge, og vi skal have rigtigt meget strikket sammen i løbet af kort tid. Lige nu er vi ved at få detailkoordineret, hvordan vi i praksis får de mange rør og kanaler støbt ind i de armerede betonvægge. For du flytter altså ikke bare lige et forkert placeret rør i en fire meter tyk betonvæg, når den først er støbt, siger Anders Blichfeldt.

Fælles projektkontor i Viby
Ifølge regionschef Morten Reher-Langberg fra Alectia har det været en stor udfordring at forene og tilgodese både patientbehandling, medarbejdere, teknologi og æstetik i ét samlet bygningskompleks. Radioaktiviteten stiller høje krav til bygningens udformning og fysik, der er skrappe udførelseskrav, og med så mange interessenter inde over beslutningerne, bliver det en kompliceret affære.

På grund af projektets kompleksitet og den forcerede tidsplan valgte projektteamet tidligt i processen at etablere et fælles projektkontor hos Alectia i Viby. Det har skabt grundlag for en væsentligt mere effektiv projekteringsproces:

- Entreprenører, arkitekter og ingeniører har fysisk siddet sammen. Det har været givtigt, og jeg er ikke sikker på, at vi var kommet lige så godt i mål, hvis vi ikke havde valgt den løsning, siger Morten Reher-Langberg.

Selve byggeriet koster 280 millioner kroner at opføre, men den samlede investering løber op i omkring 800 millioner kroner. Den 9. juni 2017 skal bunkeren med tilhørende el-, køle- og ventilationsanlæg være afsluttet, så udstyrsleverandøren Varian kan påbegynde montagen af partikelaccelerator og strålekanoner. Varian kommer til at bruge det meste af et år på at teste og indkøre det avancerede udstyr, inden det tages i brug. Hoffmann afleverer det færdige byggeri den 20. juni 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109