Flere unge får en læreplads
Ti procent flere end sidste år har indgået en aftale om en læreplads som f.eks. murer, snedker eller struktør
”Vi har haft nogle hårde år, hvor mange håndværksmestre har været nødt til at sige farvel til gode medarbejdere, og det betød selvfølgelig også, at det var svært at have både opgaver og økonomisk overskud til at ansætte lærlinge. Men viljen er der, og derfor ser vi nu en stigning, siger underdirektør i Dansk Byggeri”, Louise Pihl.
Korte lærlingeforløb
En del af stigningen skyldes, at der bliver indgået flere aftaler om korte lærlingeforløb frem for forløb, der dækker hele uddannelsesforløbet.
”De hårde kriseår har slidt på virksomhederne, og de er blevet mere forsigtige i forhold til at binde sig for flere af år af gangen. Men så længe de fortsætter med at tage lærlinge ind, så er det i praksis lige meget, om det er på en kort eller lang aftale”, siger Louise Pihl.
1.400 i skolepraktik
I alt har 11.700 elever i øjeblikket en læreplads i en virksomhed inden for byggeri eller anlæg, mens 1.400 er i skolepraktik.
”Langt de fleste af eleverne i skolepraktik kommer senere i forløbet ud i en virksomhed. Så fordi det ikke lykkedes i første omgang, betyder det bestemt ikke, at løbet er kørt, siger Louise Pihl og tilføjer:
”Det er godt, at der igen bliver indgået flere uddannelsesaftaler, men vi er ikke i mål. Endnu flere skal have en læreplads, for vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte.
Derfor skal vi sikre, at flere unge vælger at blive håndværkere, og at virksomhederne har gode vilkår for at tage lærlinge. Så kommer der flere lærepladser. Og det er klart, at håndværksmesteren skal have noget at lave, hvis han skal ansætte en lærling eller tre”, siger Louise Pihl.
Se hele praktikpladsopgørelsen her: