23948sdkhjf

Mangel på håndværkere er byggeriets store udfordring

Der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, hvis udviklingen ikke vendes, lyder det fra fagforbund
En af de allerstørste bekymringer i den danske byggebranche burde være, hvordan man fortsat sikrer sig dygtige danske håndværkere i fremtiden.

Sådan lød et blandt flere opråb i går, da byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet markerede sin 25 års fødselsdag ved at gøre status og sætte fokus på nogle af branchens udfordringer.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, kunne oplyse, at der forsvinder cirka 5.000 byggefaglærte ud af arbejdsmarkedet hvert femte år de næste 10 år, og at der om 10 år netop vil mangle 10.000 faglærte i byggeriet. Det viser indtil flere prognoser.

”Hvis vi ikke gør noget, kommer vi til at mangle håndværkere”, sagde Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Uddannelser er talt ned

På trods af erhvervsuddannelsesreformen var han pessimistisk med hensyn til at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

”Erhvervsuddannelserne er talt ned, der mangler praktikpladser, de tekniske skoler er nedslidte, og som håndværker må man regne med sæsonledighed og måske også at blive nedslidt. Hvem er det lige det appellerer til? Den negative spiral skal stoppes - ellers fortsætter det”, sagde Max Meyer.

Han appellerede til rettidig omhu hos virksomhederne om at få oprettet det nødvendige antal praktikpladser for at sikre sig kvalificeret, faglært arbejdskraft i fremtiden.

”Uden flere praktikpladser får vi ikke vendt udviklingen. Man kunne have virksomhederne mistænkt for at læne sig tilbage og vente på den dag, hvor der ikke er flere faglærte at tage af og at de så med god samvittighed kan importere billig udenlandsk arbejdskraft”, lød provokationen.

Ejner K. Holst, næstformand i LO, forstod bekymringen og mente også, at virksomhederne har et ansvar at løfte. Han noterede, at kun 37 procent af de uddannelsesaftaler, de er indgået i byggeriet i årets første ni måneder, er ordinære aftaler for en hel uddannelsesperiode.

”Det betyder, at de unge må hoppe fra tue til tue, når de skal finde praktikplads. Det skaber ikke motivation og tryghed”, sagde han.

Lys i mørket

Når det handler om at oprette praktikpladser er der lys i mørket. Lars Andersen kunne således oplyse, at virksomhederne i Midt- og Vestjylland er bedst til at ansætte lærlinge. Den kan, noterede han, hænge sammen med, at der er flere små virksomheder, som statistisk er bedst til at tage lærlinge.

”Det værste, der kan ske er, at en virksomhed vokser sig så stor, at den får en HR-afdeling. Så bliver der ansat langt færre lærlinge”, sagde han.

Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri kaldte det ”en ren tilståelsessag”, at man taler erhvervsuddannelserne ned, og gav tilsagn om, at arbejdsgiverne i fællesskab med fagforbundene vil være med til at markedsføre erhvervsuddannelserne langt, langt bedre, end det hidtil har været tilfældet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078