Byggeriet har fået sin nye udbudslov
Den nye udbudslov er vedtaget og træder i kraft til nytår. Den skal blandt andet skabe større gennemsigtighed for virksomhederne og føre til markante besparelser
Udbudsloven skal gøre det nemmere, billigere og mere fleksibelt for det offentlige at sende opgaver i udbud og for virksomhederne at byde på opgaverne.
Loven træder i kraft 1. januar 2016 og sætter rammerne for mere effektive offentlige indkøb til gavn for både de offentlige myndigheder selv og det private erhvervsliv. Udbudsloven fører blandt andet til større klarhed, fleksibilitet og forenkling af udbudsreglerne.
Både de offentlige myndigheder og de private virksomheder kan se frem til markant lavere omkostninger forbundet med udbud, når den nye lov træder i kraft.
Loven forventes at medføre besparelser for virksomhederne på 70 mio. kroner årligt og for det offentlige på 800 mio. kroner årligt.
”Med den nye udbudslov får vi rammerne for et mere effektivt samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder. Det vil give bedre og billigere løsninger til gavn for danskerne. Når det offentlige køber ind for mere end 300 milliarder kroner om året, betyder det noget, at pengene bliver brugt bedst muligt. Forhåbentlig vil det også betyde, at flere offentlige opgaver konkurrenceudsættes”, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) om loven.
Et indkøbsbureaukrati
Udsigten til, at udbudsloven giver økonomiske besparelser, vækker da også glæde hos landets rådgivervirksomheder.
”Udbudsloven er en forbedring, i forhold til hvad vi hidtil har haft. Den sætter nogle bedre rammer for offentlige indkøb til gavn for både de offentlige myndigheder og det private erhvervsliv. Og det er tiltrængt. I 2014 brugte rådgivende ingeniørvirksomheder 465 mio. kroner på at afgive tilbud til offentlige bygherrer. Det er 200 mio. kroner for meget på et indkøbsbureaukrati som ikke giver nogen som helst værdi. Penge, som kunne være brugt til jobskabelse, innovation og meget mere”, siger adm. direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).
Bedre evaluering
Der bliver blandt andet nu krav om, at den offentlige ordregiver i udbudsmaterialet skal beskrive den valgte evalueringsmetode, hvilket skal skabe større gennemsigtighed for virksomhederne.
”Det var noget, vi har arbejdet på at få med, så folk ved, hvad de bliver evalueret på. Det gør det lettere, at se, hvad man konkurrerer på og på den måde styrende for, hvordan tilbudsgivere laver deres tilbud”, sagde afdelingschef Henrik Fausing fra Dansk Byggeri til Licitationen – Byggeriets Dagblad i onsdags.
DI ser frem til, at der bliver et bedre samarbejde mellem de offentlige bygherrer og de private virksomheder.
”Den nye udbudslov skaber en række positive muligheder for at bruge nye udbudsmodeller, der kan sikre mere dialog mellem parterne. Den nye udbudslov kan derfor bane vejen for et mere udviklende samarbejde mellem den offentlige sektor og de private virksomheder. Nu håber vi at der er mod og vilje hos alle parter til at udnytte de nye muligheder i det daglige samarbejde”, siger branchedirektør i DI, Mette Rose Skaksen.
Udbudsloven baserer sig på arbejdet fra et udbuds- lovsudvalg, der skulle udarbejde et udkast til et samlet og overskueligt forslag til en ny dansk udbudslov. Udvalget afleverede sin rapport i december sidste år.