Sygdom slår håndværksmestres økonomi i stykker
På trods af at flere mindre virksomheder har en erhvervsforsikring, så er det overraskende få, der sikrer sig mod indtjeningstab ved sygdom
Og det kan have store konsekvenser for en lille håndværkervirksomhed, hvis ejeren eller en nøglemedarbejder bliver ramt af længerevarende sygdom. Eksempelvis kan det være en udfordring at løfte virksomhedens opgaver og sikre indtægterne, mens udgifterne fortsætter under et sygdomsforløb.
Det erfarede murermester Ib Larsen, der først blev ramt af stress i syv måneder og derefter af en blodprop i hjernen efterfulgt af et sygdomsforløb på yderligere syv måneder.
”Et lån i huset eller salg af min virksomhed havde været de eneste to muligheder, hvis jeg ikke havde været forsikret. Desuden virker alt uoverskueligt, når du ligger ned og er ramt af alvorlig sygdom. Det har været et meget positivt forløb omkring forsikringen midt i al sygdommen, der har gjort, at jeg kunne overkomme de bump på vejen, som alvorlig sygdom må siges at være,” siger murermester Ib Larsen, der så sygdom som en alvorlig risiko for sin virksomhed og derfor havde tegnet en sygedriftstabsforsikring.
Forsikringen endte med at dække Ib Larsens driftstab i virksomheden i to gange syv måneder. I dag har Ib Larsen valgt at sælge virksomheden og blive ansat i stedet, fordi udsigterne omkring hans sygdom var for usikre. Fordelen for Ib Larsen har været, at han selv har kunnet træffe beslutningen og ikke var tvunget ud i en hastebeslutning midt i sygdomsperioden.
Sygdom er den største risiko for mindre virksomheder
Ejerne af de mindre virksomheder ser generelt sygdom som den største risiko (44 procent) for virksomheden. Desværre tror mange virksomheder fejlagtigt, at de er sikret mod indtjeningstab ved sygdom. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse udført af analyseinstituttet Wilke for Codan Forsikring blandt ejere af virksomheder med 0-9 medarbejdere.
”Kun 34 procent af virksomhederne i vores undersøgelse siger, at de har en sygedriftstabsforsikring. Men vi kan se, at tallet må være endnu lavere – faktisk langt under 10 procent, da vi indtil for ganske nyligt har været eneudbyder af netop sygedriftstabsforsikringen.
Misforståelsen blandt virksomhedsejerne kan måske skyldes, at de tror, de er dækket ind gennem deres kollektive ulykkesforsikring, A-kasse eller sygedagpenge. Det er bare ikke tilfældet, og det kan have alvorlige konsekvenser for de mindre virksomheders økonomi – eller i værste fald deres overlevelse,” forklarer Monica Diaz, der er direktør for Mindre Erhverv hos Codan.
Konklusionen er, at meget få mindre virksomheder er sikret mod indtjeningstab ved sygdom. Codan, der har udbudt denne type forsikring i mere end 30 år og behandlet mere end 4.000 skadesager, finder det bemærkelsesværdigt, at mere end hver fjerde virksomhedsejer (26 procent) i undersøgelsen ikke ved, at deres virksomhed rent faktisk kan forsikres mod driftstab ved sygdom.
Og halvdelen (51 procent) af ejerne i undersøgelsen mener, at det er usandsynligt eller meget usandsynligt, at de bliver ramt af sygdom. Virkeligheden ser dog anderledes ud for selvstændige i byggebranchen, da de er markant mere langtidssyge end andre selvstændige og endda også sammenlignet med ansatte i byggebranchen.