23948sdkhjf

Grader med laser og ultralyd

Da entreprenøren ikke var tilfreds med udbuddet på markedet gik Erling Chrois og Scanlaser i gang med at specialbygge grader
Skinnehjul til entreprenørmaskiner, gravemaskiner til arbejde på havbunden, vinduesmaskiner til minilæssere.

Maskinfabrikken Chrois i Ulfborg med direktør Erling "Basse" Chrois i spidsen har gjort det specielle til et speciale. Nu er Chrois barslet med en helt nyudviklet grader, som lader sig styre af både lasere og ultralyd.

Første eksemplar af Chrois Grader V25/34 har set dagens lys på lidt forunderlig vis. Egentlig havde Erling Chrois nemlig slet ikke grader-planer. Det ændrede entreprenør Lauge Bonde i Skjern på, da han var taget til åbent hus hos den danske entreprenørmaskine-producent Hydrema i Støvring ved Aalborg. Her løb han på Erling Chrois og Vagn Sloth Madsen fra Scanlaser.

- Der er forskellige muligheder, når man skal bruge en grader til sin maskine. Den bedste, jeg havde set, var en italiensk. Men jeg er nok lidt vanskelig. Jeg ville have en grader, der kan det hele – sådan en Rolls-Royce-grader. Så jeg blev enig med Chrois og Scanlaser om at lave et fælles projekt, fortæller Lauge Bonde.

Tre måneder senere kunne Skjern-entreprenøren så sætte sig i sin skridstyrede CAT-minilæsser og lade Chrois-graderen debutere med at jævne en solid bunke jord og sten i Ulfborg. Umiddelbart vurderede Lauge Bonde, at bunken nok trods alt var for stor og hård til at lade den nye grader gå igennem. Men konstruktør Chrois insisterede med et smørret grin.

Alt er lidt kraftigere

- Når vi bygger, er det jo ikke for sjov, konstaterer den nordvestjyske maskinspecialist.

Alt på graderen er bygget lidt kraftigere end på de hidtidige gradere på markedet. Vi har også givet Chrois Grader V25/34 ekstra vægt i forhold til andre. Vi går meget op i detaljer. Og vi har bygget maskinen i samarbejde med en graderfører, som véd, hvor vi skulle undgå ømme punkter, forklarer Erling "Basse" Chrois.

Typebetegnelsen V25/34 fortæller om graderens bredde. Bladets bredde er 250 cm, og når flaps slås ud, bliver bredden 340 cm. Bladet kan sideforskydes 50 centimeter, og det kan roteres op til 38 grader til begge sider, og det kan tiltes 26 grader, ligeledes til begge sider.

- Med det laser- og ultralyd-udstyr, der er monteret på maskinen kan Lauge Bonde faktisk bare læne sig tilbage og nyde turen. Den kan sættes op til at modtage lasersignaler til højre, venstre eller begge sider. Og den kan køre efter lasersignaler eller ultralyd – eller begge dele, fortæller konsulent Vagn Sloth Madsen hos Scanlaser.

Efter en snor

- Med ultralyd kan maskinføreren køre sætte maskine n til at køre efter en snor, en fortovskant eller en asfaltkant og være sikker på, at graderbladet holder den korrekte afstand. Sædvanligvis monterer vi kun ultralyd på en den ene side af en maskine. Lauge Bonde har lidt utraditionelt valgt at kunne køre efter ultralyd i begge sider, siger Vagn Sloth Madsen.

Der er naturligvis også mulighed for at forsyne graderen med GPS.

Chrois har sørget for, at Lauge Bondes nye grader kan monteres både på den skridstyrede CAT 277-minilæsser og på entreprenørens seks tons CAT 907-gummiged.

- Jeg satser på dels at køre ud til vore egne projekter, men også at kunne hjælpe kolleger med behov for at planere, hvor det måske kniber med pladsen. Graderen er ideel til afretning til fliser på pladser, til staldbunde og til afretning til sandpuder. Også til golfbaner, hvor den giver fine muligheder for at bygge fald ind på en green. Og så naturligvis til afretning af gruspladser til belægningssten, siger Lauge Bonde.

Netop afretning til lægning af fliser blev første opgave for Chrois Grader V25/34. Hos Arla i Nørre Vium gjorde Lauge Bonde selv 250 kvadratmeter plant på en time. En opgave, som han normalt ville afsætte tre til fire timer til – for to mand og en gummiged.

tøtte
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063