23948sdkhjf

Støtte til små virksomheder giver stort samfundsøkonomisk afkast

En krone i støtte til mindre virksomheder via Fornyelsesfonden kan give et samfundsmæssigt afkast på 5-10 kroner. Det viser den midtvejsevaluering, som Deloitte netop har foretaget.
Fornyelsesfonden har i 2010-2011 støttet 91 virksomheder med i alt 427 mio. kr.

Det kan betale sig for samfundet at støtte små, innovative virksomheder gennem Fornyelsesfonden. Det konkluderer Deloitte i midtvejsevalueringen af fonden, som Erhvervsstyrelsen bad revisionsfirmaet om at lave.

Carsten Bjerg, formand for Fornyelsesfonden og adm. dir. i Grundfos:

- Evalueringen viser grundlæggende, at vi er på rette spor. Det ser ud til, at vi gør det, vi er sat i verden for, som er at bidrage til øget omsætning, eksport og jobs ved at fremme innovation og salg af grønne løsninger og velfærdsløsninger.

Evalueringen viser desuden, at det er de mest kritiske barrierer for virksomhederne, som Fornyelsesfonden er bedst til at adressere, nemlig kapital, kundetillid og lange test- og modningsforløb, siger Carsten Bjerg..

Højt samfundsøkonomisk afkast

Deloitte har undersøgt alle 80 innovations- og markedsmodningsprojekter samt 11 omstillingsprojekter, som Fornyelsesfonden har støttet i 2010 og 2011. Deliotte har samtidig analyseret de barrierer, virksomheder oplever i innovationsprojekter, samt beregnet den samfundsmæssige effekt.

Steen Daugaard, senior manager i Deloitte Consulting:

- Vores vurdering er, at hvis blot 10-20 pct. af de 80 projekter inden for velfærd eller grønne løsninger opnår den forventede succes, vil gevinsten på de offentlige finanser være en 5-10 dobling af de investerede offentlige midler på blot fem år. Det må siges at være et højt samfundsøkonomisk afkast.

Evalueringen konstaterer, at Fornyelsesfonden, der blev etableret i 2009 ved et politisk forlig, differentierer sig fra andre erhvervsstøtteordninger ved at have et tydeligt kommercielt fokus.

Fornyelsesfonden har hidtil uddelt 427 mio. kr. ud af de 760 mio. kr., som er fondens budget til udgangen af 2012.

Fonden har givet 226 mio. kr. til 48 grønne projekter, og 113 mio. kr. 32 velfærdsprojekter. Der er også givet 88 mio. kr. til 11 projekter til geografisk hårdt ramte områder.

tøtte

Læs evallueringen på fornyelsesfonden.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078