Stort uudnyttet potentiale med vækstkaution
Markant flere SMV´er end tidligere sikrede sig i 2011 finansiering gennem den såkaldte vækstkaution. Samtidig viser en undersøgelse fra advokatkæden Advodan, at kun 22 pct. af de adspurgte danske SMV´er kender til muligheden.
- Ordningen om vækstkaution har i 2011 løst finansieringsproblemet for rigtig mange virksomheder med vækstpotentiale. I løbet af året fik hele 373 SMVer tilsagn om vækstkaution for et samlet beløb på 1,336 mia. kroner, hvilket er rekord både, hvad angår antal virksomheder og beløbets størrelse, fortæller advokat Klaus E. Rasmussen fra Advodan.
Til sammenligning var beløbet henholdsvis 1,2 mia. kroner og 151 mio. kroner i 2010 og 2009, hvor pengene blev fordelt til 334 virksomheder i 2010 og 46 i 2009.
Rådgivere skal udbrede kendskab
Stigningen i antallet af vækstkautioner understreger, at ordningen er relevant og kan være en hjælpende hånd for en lang række virksomheder. En undersøgelse fra Advodan viser dog, at kun 22 pct. af de adspurgte virksomheder kender til muligheden, og at ordningen derfor rummer et stort uudnyttet potentiale.
- Det begrænsede kendskab blandt SMVerne viser, at der er behov for at udbrede ordningen endnu mere, så det store potentiale udnyttes. Her kan vi som rådgivere i endnu større grad synliggøre mulighederne. F.eks. har mange virksomheder for tiden svært ved at finansiere ejerskifte, men her er vækstkaution en oplagt mulighed, forklarer Klaus E. Rasmussen.
Bankerne spiller stor rolle
Ud over at udbrede kendskabet til vækstkaution blandt virksomhederne påpeger Klaus E. Rasmussen, at især pengeinstitutterne fortsat vil have en afgørende rolle for ordningens videre succes. Det skyldes blandt andet, at en ansøgning om vækstkaution skal gå igennem pengeinstituttet, der selv skal risikere de resterende 25 pct. af finansieringen.
- Pengeinstitutterne har efterhånden fået langt mere viden om Vækstfonden og vækstkaution, hvilket har haft en positiv effekt. Her kan vi som advokater også gøre en indsats for at få endnu flere med på vognen ved at klæde SMVerne bedre på til mødet med banken og sikre, at de får præsenteret deres vækstidéer ordentligt. Det øger chancerne for at få finansiering, fortæller Klaus E. Rasmussen.
Fordel for både bank og SMV
Hos Håndværksrådet, der repræsenterer en stor del af landets SMVer, er cheføkonom Jacob Thiel glad for, at flere virksomheder får vækstkaution. Samtidig erkender han, at kendskabsgraden til vækstkaution ikke er imponerende.
Det kan bl.a. tilskrives, at ordningen i sin nuværende form fortsat er relativ ny, ligesom han påpeger, at SMVerne har svært ved at holde sig orienteret om de forskellige tilbud.
- Heldigvis har især flere banker fået større kendskab til ordningen og arbejder aktivt med at udbrede brugen af vækstkaution ude i filialerne. Vækstkautionen skulle gerne resultere i vækst hos ansøgervirksomheden. Det giver også bankerne mulighed for at udvide deres engagement hos virksomheden, så begge parter vinder på ordningen. Hvis flere rådgivere samtidig melder sig på banen, tror jeg også, at stigningen i antal tilsagn om vækstkaution vil fortsætte i 2012, siger cheføkonom Jacob Thiel.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i efteråret 2011 af Epinion for advokatkæden Advodan.
Der er gennemført 206 interviews med ejere/ledere af små og mellemstore virksomheder.
Kun 22 pct. af de adspurgte SMVer kender til muligheden for vækstkaution.
tøtte