23948sdkhjf

Erhvervsobligationer skal forbedre finansieringsmulighederne i byggeriet

Erhvervsobligationer skal være med til at skabe bedre finansieringsmuligheder for bl.a. virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen Dansk Byggeri ser positivt på finansiering via erhvervsobligationer, men mener, at staten er nødt til at give en delgaranti.
Det særlige udvalg om erhvervsobligationer har netop afleveret sine anbefalinger om de særlige obligationer som finansieringskilde til små og mellemstore virksomheder. Og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen åbner nu op for det arbejde der skal gøre det muligt at udstede de særlige erhvervsobligationer på det danske marked..

De særlige erhvervsobligationer udstedes af virksomhederne og adskiller sig fra statsobligationer ved at de typisk har en højere effektiv rente på grund af højere risiko.

Erhvervsobligationerne er imidlertid ikke særlig udbredt i Danmark i forhold til andre lande. Kun et mindre antal - primært større virksomheder - har hidtil udstedt obligationerne. Blandt andet fordi finansiering gennem bankerne har været god og relativ billig.

Men med kriseårene er den mulighed forduftet, og derfor er erhvervsobligationerne en tiltrængt mulighed for de mindre virksomheder til at skaffe ny kapital.

- Det er klart, at vi fuldtonet støtter etableringen af en ny finansieringskilde. Det vil alt andet lige give bankerne mere rum til at yde traditionel bankfinansiering til ikke mindst små og mellemstore virksomheder, siger Håndværksrådets cheføkonom, Jacob Thiel, der mener, at man skal bruge alle de værktøjer, man har til rådighed for at skabe et erhvervsobligationsmarked.

Dansk Byggeri ser også positivt på finansiering via erhvervsobligationer. Men staten er nødt til at give en delgaranti.

- Der er fortsat stor usikkerhed i bankverdenen, som betyder, at den traditionelle bankvirksomhed er for tilbageholdende med kreditter til selv banale transporter og garantier. Derfor kan vi også være bekymret i forhold til en fuldstændig markedsmæssig prisfastsættelse af erhvervsobligationer fra dag ét, fordi vi ganske enkelt frygter, at prisen kan blive for høj.

I forhold til at hjælpe virksomhederne til nødvendig arbejdskapital vil det derfor være hensigtsmæssigt, at staten i startfasen låner lidt ud af sin kreditværdighed ved at yde en delgaranti, indtil markedet har lært produktet at kende og set, at kreditvurderingen sker ansvarligt, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius fra Dansk Byggeri.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078