23948sdkhjf

Danmarks første 2020-bolig

Den første prototype af et præfabrikeret byggesystem, der lever op til de danske 2020-energikrav, er klar. Nu venter Shanghai i horisonten
En række nye boliger, først i Danmark siden i Kina, bliver formentlig det første præfabrikerede byggeri, der opfylder klasse 1-kravene i den internationale miljøbyggestandard Active House og lever op til de danske 2020-krav.

Det er Henrik Sørensen fra Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, der som projekteringsleder har sikret, at alle kravene overholdes. Desuden skal intelligente ventilationssystemer og sunde byggematerialer sørge for, at indeklimaet er i top.

Styrke og fleksibilitet

Projektet begyndte på Teknologisk Institut for to år siden, med centerleder Anders Thomsen i spidsen.

Det var i den udviklingsfase, at selskaberne bag det såkaldte worldFlexhome fandt sammen og indledte samarbejde med mere end 20 danske partnere – blandt dem store koncerner som Danfoss, Velux, Isover, Junckers, Cembrit, HTH, Ecovent, Knauf Danogips og Jeldwen.

- Det modulære har vi løst ved at vælge at bruge et stålmodul som grundelement, på grund af styrken og fleksibiliteten i den velkendte konstruktion. Byggesystemet kan bruges til opførelse af parcelhuse, byhuse, rækkehuse og ikke mindst etageboligbyggeri, siger arkitekt og partner Mads Møller fra Arcgency.

Under det omfattende arbejde har udviklingsselskabet worldFlexhome sikret konceptet med en indsendt patentansøgning.

Prøvehuset blev indviet 23. august, og i åbningsperioden i Frederiksværk vil huset være indrettet af arkitekt Tina Midtgaard. Hun har til det arbejde brugt bæredygtigt dansk design.

Prøvehus til Kina

Pilot-boligen er en af to, hvoraf den ene opføres i testcenteret Via Horsens Energipark blandt vindmøller og jordvarme, og den anden opføres i den kinesiske by Wuxi, hvor det danske prøvehus skal ligge midt i et stort byggeudviklings-projekt på i alt 45.000 kvm. Wuxi ligger 28 km øst for Shanghai.

Kinesiske planlæggere har i øjeblikket en ny bydel i Wuxi på tegnebordet. Den skal bygges op omkring en ny station på højhastighedsbanen mellem Shanghai og Nanjing.

Forventningen er, at over en million kinesere de kommende år vil flytte ind, og at bydelen samtidig skal være pilotprojekt for bæredygtigt byggeri, der kan inspirere andre kinesiske byer.

- Den kinesiske kommune i Wuxi har stillet to udstillingsgrunde til rådighed for os i fem år, hvilket bliver vores kommercielle afsæt i Kina både med hensyn til Wuxi og også andre områder i Kina, siger Anders Bach-Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078