23948sdkhjf

Byrdebøvl hæmmer virksomhederne

Administrative byrder beslaglægger så meget af virksomhedernes tid, at det hæmmer konkurrenceevnen
En betydelig del af de mindre og mellemstore virksomheders administrative udgifter går til at efterleve erhvervsrettet regulering. To ud af tre direktører i Dansk Industris mindre og mellemstore medlemsvirksomheder vurderer, at de bruger mere end fem pct. af virksomhedernes samlede tidsforbrug på at efterleve erhvervsrettet lovgivning.

Det er DI Indsigt, som har foretaget en undersøgelse af, hvad de administrative forpligtelser overfor det offentlige har af konsekvenser for de mindre og mellemstore virksomheder.

De seneste opgørelser fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser, at det samlede byrdeniveau for virksomhederne kan gøres op til knap 23 mia. kr. Det svarer til fuldtidsbeskæftigelse for op mod 60.000 medarbejdere i den private sektor.

Hæmmer konkurrenceevnen

Udover, at de lovpligtige administrative opgaver beslaglægger en væsentlig andel af virksomhedens samlede ressourcer, går også en betydelig del af direktørens tid med administrative opgaver.

Således anvender en direktør i en mindre virksomhed cirka halvanden time om ugen på administrative opgaver, der ikke er koncentrerede om virksomhedens udvikling.

Samlet føler otte ud af 10 direktører i mindre og mellemstore virksomheder, at administrative opgaver pålagt af staten optager tid, som de ellers ville have brugt på at udvikle deres virksomhed. Dertil skal lægges, at mere end hver tredje direktør mener, at dette i høj grad er tilfældet.

Konsekvensen af, at administrative byrder beslaglægger så meget af virksomhedernes tid, er at der går tid fra at drive og udvikle virksomheden. Dermed har administrative byrder en direkte virkning på virksomhedernes konkurrenceevne. Bl.a. viser beregninger fra både det danske og hollandske erhvervsministerium, at letter man de administrative byrder med f.eks. en mia. kr., øger man værditilvæksten i samfundet (BNP) med 1,4 mia. kr. på lang sigt.

tøtte

Læs DI Indsigt her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094