Op ad bakke at drive forretning
Bankerne påtager sig en rolle, som i mange tilfælde kvæler virksomhedernes mulighed for at drive almindelig sund forretning, mener Danske Byggematerialer
Hvor galt det står til med især kreditforholdene har Dansk Byggematerialer fået et indblik i med en undersøgelse gennemført blandt de byggematerialeproducerende medlemmer af Dansk Byggeri.
- Det er tydeligt, at det ikke er blevet nemmere at drive virksomhed i Danmark indenfor det sidste år, og at mange virksomheder har store problemer med at skaffe mellemfinansiering i helt banale forretningsforhold, siger branchedirektør Per Thomas Dahl, Danske Byggematerialer.
Undersøgelsen viser, at op mod 60 pct.de virksomheder, som søger om udvidet kredit i banken enten får afslag eller begrænset tilsagn. Dette flytter aben videre, og undersøgelsen viser da også, at det er blevet helt normalt at benytte chancen til at forlænge og trykke betalingsfristerne, så det svageste led ender med sorteper.
Op mod halvdelen af de adspurgte virksomheder fortæller, at de private kunder beder om eller tager sig forlængede betalingstider. Og selv de offentlige kunder, som ikke burde have problemer med likviditeten, tager for 25 procents vedkommende en forlænget betalingstid som en selvfølge.
Op ad bakke
- Det er op ad bakke at drive virksomhed ved at tilrane sig forlængede betalingsfrister hos de svageste samarbejdspartnere. Og det sker, fordi bankerne ikke er medspiller mere, siger Per Thomas Dahl og fortsætter:
- Jeg forstår godt at bankerne er skeptiske, men det er et problem, når der pr automatik er en negativ holdning uden dialog om løsninger. I dag er virkeligheden at sunde projekter bliver kvalt, uden at der er vurderet for sikkerhedsstillelse og aktiver i virksomhederne.
Er man heldig at opnå kredit, er der blevet meget dyrt. Danske Byggematerialers undersøgelse viser, at over 50 pct. af virksomhederne oplever at renten stiger, og at rentemarginalen er forøget. Det er altså blevet dyrere at låne penge i forhold til det, du får som indskyder af midler.
- Bankerne må komme ind i kampen igen. Det er vigtigt, at vi kan holde hjulene i gang, så det ikke ender som en fuldstændig ødelæggende nedadgående spiral. Samtidig er det vigtigt, at vi hjælper medlemmerne til at blive endnu dygtigere med deres betalingsprocesser dvs. få faktureret i tide, krads pengene ind og sørg i det hele taget for at optimere på alle parametre i cash-flowet, fatslår Per Thomas Dahl.
tøtte