23948sdkhjf

Eksperter tvivler på S og SF's energiplan

Flere eksperter stiller spørgsmålstegn ved centralt punkt i regeringens energiudspil. Ordfører afviser kritik.
Hvis man ikke selv har råd til at skille sig af med sit oliefyr og erstatte det med et jordvarmeanlæg, er løsningen ifølge regeringens energiudspil at lade et privat firma klare betalingen og efterfølgende afdrage via besparelsen på varmeregningen.

Men det er komplet urealistisk, mener flere eksperter på området. Det skriver dagbladet Information tirsdag.

Regeringens energiudspil beskriver den såkaldte finansieringsmodel ESCO som en løsning, der giver danskerne "muligheder for selv at foretage rentable udskiftninger af ineffektivt udstyr til ny vedvarende teknologi".

Men ESCO-modellen, hvor en investor - typisk et privat firma - betaler for jordvarmeanlægget, dur altså ikke, når det drejer sig om enfamiliehuse, mener flere eksperter.

- ESCO-modellen er slet ikke tilbudt til private, siger Mikael Togeby, som er partner i konsulentfirmaet Ea Energianalyse, der rådgiver og forsker inden for energi- og klimaområdet, til Information.

Han mener, at det vil være vanskeligt at få en virksomhed til at investere i en varmeløsning til et privat hus, fordi risikoen typisk vil være for stor.

- Hvis udgangspunktet er en fattig familie på landet, som har svært ved at låne penge i banken, så er der ikke noget, der taler for, at en ESCO-virksomhed ville være løsningen, siger han.

Den bekymring deler Jesper Ditlefsen, projektleder hos Go'energi, som er en offentlig organisation under Klima, Energi- og Bygningsministeriet.

- Det giver kun mening i store bygninger, fordi kontraktbeløbene er større, og fordi man typisk har målere og driftsjournaler, som fortæller i detaljer om, hvordan energien bruges, siger han til Information.

Kritikken afvises imidlertid af Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Man kan gå tilbage og spore, om folk generelt har betalt deres elregning, og hvis de har kunnet betale den, så ved man, at de er i stand til at løfte det som en del af deres faste udgifter, siger hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08