3F: Ja tak til jagt på illegale arbejdere
3F er glad for øget kontrol med illegale arbejdere. Men arbejdsgivere bør have ansvar for underentreprenører.
Det siger næstformand i 3F Hotel og Restauration, Jan Mathisen, om ministerens forstærkede jagt på illegal arbejdskraft inden for restauranter, hoteller og rengøring.
- Men vi kunne godt tænke os, at der kom flere initiativer til. Nemlig at hotellerne får en form for kædeansvar eller ansvar for de underentreprenører, de selv bruger. Vi tror, begge dele skal til, siger Jan Mathisen til Ritzau.
Ifølge Mette Frederiksen får hun et stigende antal meldinger om problemer inden for hoteller, restauranter og rengøring.
- Der er mistanke om en opblomstring af et illegalt arbejdsmarked. Det er overtrædelse både på mit område - Arbejdstilsynet - men også moms, skat og opholdstilladelser, siger hun til Politiken.
Arbejdstilsynet skal efter kontrolbesøgene tippe andre myndigheder, hvis det finder mistænkelige forhold.
Problemerne med illegal udenlandsk arbejdskraft findes især inden for rengøring og opvask, siger Jan Mathisen fra 3F.
- De arbejdsområder, du og jeg ikke ser, når vi går på restaurant eller på hotel, er de værste.
Hvis det kom ind i lovgivning og overenskomster, at arbejdsgiveren også er ansvarlig for sine underentreprenører, ville meget være vundet, mener 3F.
- Skulle der blive snydt alligevel, så kan vi køre sagen arbejdsretsligt og ikke civilretsligt, siger Jan Mathisen.
Jens Zimmer Christensen, formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta, har intet mod tilsyn eller kontroller. For ifølge ham er der hos hans medlemmer - de større restaurantkæder og hoteller - ikke væsentlige problemer.
- Vores udgangspunkt er dansk lovgivning. Og i det omfang, der er fundet uregelmæssigheder, har man afbrudt samarbejdet, siger han.
Horesta dækker omkring 85 procent af omsætningen inden for hoteller og 50 procent af restauranters omsætning i Danmark.
/ritzau/