23948sdkhjf

Plant juletræer med GPS

Thorsen-Teknik har udviklet et helt nyt og meget effektivt system til præcis plantning af f.eks. juletræer
Dyrkere af juletræer har for længst opdaget, at præcis plantning af deres træer kan give betydeligt flere anvendelige træer pr. hektar.

Nu har Thorsen-Teknik udviklet et endnu mere avanceret system kaldet RosCrop, som både kan arbejde hurtigere og mere præcist.

- Med dets hurtige overførsel af data mellem GPS RTK-enheden og for eksempel plantemaskiner eller såmaskiner, er det også muligt at opnå stor præcision i alle kulturer, siger Torben Thorsen, indehaver af Thorsen-Teknik.

Navnet på det nye system er en forkortelse af "Right On Spot Crop", som oversat til dansk betyder "lige på pletten afgrøder".

Systemet er så epokegørende, at det netop har fået tildelt to stjerner af mssen Agromek, der finder sted i slutningen af november i år.

Øger indtjeningen hos brugerne

RosCrop arbejder med data fra et RTK-baseret GPS-system - det vil sige med en nøjagtighed på plus/minus 2,5 cm. Det eneste, brugeren skal gøre, er at vælge afstand mellem rækkerne og planterne/frøene samt redskabets arbejdsbredde.

Ved plantning eller såning laves først en A til B linje, hvorefter marken kan sås/plantes. Hvert eneste frø eller plante placeres i de ønskede mønstre på de ønskede afstande - både mellem rækkerne og fra plante til plante.

Systemet ved selv, hvor den enkelte plante eller frø skal placeres. Det tegner også et nøjagtigt kort.

Dermed har alle planter lige adgang til lys, næring og vand - og det giver en bedre vækst. I juletræer betyder det desuden, at træerne kan klassificeres bedre, fordi de ikke generer hinanden unødigt.

Giver også et bedre miljø

Med den præcise plantning eller såning kan sprøjtning og tildeling af gødning desuden ske på de præcise positioner, hvor planterne står. Disse positioner fremgår af det kort, der er tegnet i systemet.

- Man sparer både gødning og kemi samtidig med, at den ubevoksede del af en mark ikke behandles, påpeger Torben Thorsen.

Det giver både bedre udnyttelse af de anvendte hjælpestoffer og belaster miljøet mindre.

RosCrop er desuden ideel sammen med mekanisk renholdelse, fordi systemet arbejder med så stor præcision.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062