23948sdkhjf

Pumper koldt vand rundt i huldækkene

Spæncoms termoaktive huldæk TermoMax består af et almindeligt huldæk med varme-/kølerør i bunden af elementet
Med offentliggørelsen af 2020 energikravene til nye bygninger er der kommet et pejlemærke for fremtidens krav til energiforbruget i vores bygninger.

Bygningens konstruktioner skal i fremtiden kunne indgå aktivt i klimatiseringen af bygningen og bidrage til reduktion af behovet for opvarmning, køling, ventilation og belysning ved at kunne ændre karakteristika dynamisk i forhold til ændringer i udeklimaet, bygningens anvendelse og brugernes behov.

Med Spæncoms TermoMax opnås der besparelser på både omkostninger og energiforbrug gennem fuld integration af bygningsdelens oprindelige funktion med bygningens energi- og indeklimaløsning.

Det første byggeprojekt med TermoMax var Middelfart Sparekasse, der stod klar i maj måned 2010. Det seneste år har DTU foretaget målinger af hele bygningens indeklima og energiforbrug, og i løbet af sommeren 2011 har de foretaget en konkret og dybdegående performance analyse af TermoMax. Det har resulteret i en omfattende rapport om den indendørs komfort og energiforbruget i Middelfart Sparekasse.

Konstant rumtemperatur

Det er centerleder og professor Bjarne W. Olesen, der har været projektleder på rapporten.

- Rapporten viser bl.a. at præfabrikerede termoaktive løsninger giver gode resultater selv i arkitektoniske sofistikerede bygninger, udtaler Bjarne W. Olesen.

- I rummet, hvor der blev kølet udelukkende med TermoMax, blev der opnået meget gode resultater. Udsvingene for rumtemperaturerne var her små og lå indenfor komfort intervallet, hvilket medførte et behageligt indeklima og dermed gode arbejdsforhold. Andre fordele ved TermoMax var den lydløse og usynlige installation, samt en forbedring af energieffektiviteten på køleanlægget, siger Bjarne W. Olesen.

- Måleresultaterne viste også, at TermoMax gav de forventede gode resultater selvom 80 pct. af TermoMax huldækkene var dækket af nedhængte tremmelofter, slutter Bjarne W. Olesen.

Siden leverancen af TermoMax til Middelfart Sparekasse har Spæncom også leveret til andre projekter. Seneste leverance bestod af 6.000 kvm. TermoMax til COWI’s nye kontordomicil i Aalborg. Her er COWI gået et skridt videre, idet de har mulighed for at udnytte grundvandet til nedkølingen. Herved undgås et køleanlæg til vandkølingen.

De opnåede erfaringer og standardiseringer af slanger og net har betydet, at såvel projekteringen som produktionen nu er blevet væsentlig mere effektiv. Det er MT Højgaards montagesjak, der har stået for monteringen af TermoMax i COWI’s nye domicil, og de har også udtalt sig positivt om produktet. De har kunnet montere 7-8 elementer i timen, så også montagen er gået nemt og hurtigt.

Fakta om Termomax:

Spæncoms termoaktive huldæk TermoMax består af et almindeligt huldæk med varme-/kølerør i bunden af elementet. Kanalerne er gjort tilsvarende mindre, hvilket betyder, at TermoMax har de samme dimensioner som almindelige Spanmax huldæk.

TermoMax huldæk er 1,2 meter bredt og fås i tykkelserne 220 mm, 270 mm, 320 mm, 370 mm og 400 mm.

TermoMax har en ekstra tyk bundplade med indstøbte 20 mm PEX-rør, der løber under de langsgående huller i dækket. Gennem disse slanger cirkulerer vand, der køler bygningen, hvorved der opnås en god komfort med behagelig indendørstemperatur uden trækgener.

I et moderne kontorhus kan TermoMax anvendes til at holde et mere konstant indetemperatur henover døgnet. I nye bygninger er vægge og vinduer rigtig godt isolerede og med varme fra mange medarbejdere og meget IT udstyr bruges der derfor ofte langt mere energi på at afkøle end på at opvarme. De termoaktive dæk udnytter betonen til at udjævne temperaturen over døgnet, og således minimere energiforbruget til køling.

Elementerne fungerer som et "kuldelager", idet de om natten køles ned ved hjælp af koldt vand, der pumpes rundt i de indstøbte rør - startende fra et køleaggregat uden på huset. I dagtimerne trækker de nedkølede betonelementer overskudsvarme ud af rumluften, der på den måde holdes på et passende niveau uden brug af et dyrt og energikrævende airconditionsanlæg.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078