23948sdkhjf

Murermesters konkursbo skal betale medarbejders rygskade

En murermesters konkursbo skal betale en tidligere ansat 715.000 kr. i erstatning for en rygskade, som medarbejderen pådrog sig i 2004
Efter otte år i retsmaskineriet har Vestre Landsret sat punktum for en erstatningssag mod en nu konkursramt murermester fra det sydvestlige Jylland.

Punktummet betyder, at murermesterens konkursbo skal betale en tidligere ansat 715.000 kr. i erstatning for en rygskade, som medarbejderen pådrog sig i 2004 under arbejdet med at støbe et betongulv i en gammel lade, der skulle ændres til stuehus.

Medarbejderen var egentlig ansat som kundekonsulent, men da der ikke rigtigt var noget for ham at lave den pågældende dag, tilbød han at tage med ud at hjælpe med støbearbejdet.

Før jobbet som kundekonsulent havde medarbejderen været ansat som kørselsleder hos Stark og blandemester hos Unicon, men han havde dog ikke haft noget at gøre med støbeopgaver.

På uheldsdagen kørte han med en trillebør med 60 til 80 liter beton, hvilket svarer til ca. 200 kg. Da han ville køre nedad et udlagt forskallingsbræt, smuttede det, da trillebøren ramte brættet og væltede. I følge medarbejderens forklaring forsøgte han at holde trillebøren for ikke at ødelægge nogle udlagte pex-gulvvarmerør, men resultatet blev, at han fik et voldsomt knæk i ryggen.

Han fik straks meget ondt og måtte over at ligge på nogle paller, inden han overhovedet kunne røre sig igen.

Hvor svært er det?

De tre dommere i landsretten var ikke helt enige. To af de voterende finder, at det under de nævnte omstændigheder ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade en medarbejder, der ikke havde erfaring med den pågældende arbejdsopgave, anvende smalle forskallingsbrædder til kørsel med en trillebør, der var tungt læsset med beton.

Og da medarbejderen heller ikke havde modtaget instruktion i, hvorledes arbejdet skulle udføres eller hvilke sikkerhedsforskrifter, der skulle iagttages, kan de to dommere tilslutte sig byrettens afgørelse om, at arbejdsgiveren har handlet ansvarspådragende i forbindelse med uheldet.

Den tredje dommer mener, at kørsel med en trillebør med beton nedad et ca. 10 centimeter bredt bræt må antages at være en enkel og ukompliceret arbejdsopgave for en person, der tidligere har arbejdet bl.a. som kørselsleder i et byggefirma og som blandemester hos en betonleverandør og i et vist omfang har hjulpet til på murerarbejdspladser.

Denne dommer mener derfor ikke, at arbejdsgiveren har handlet ansvarspådragende, men da det er flertallet, der bestemmer, ligger det fast, at konkursboet skal betale medarbejderen de 715.000 kroner.

Desuden kommer der samlede sagsomkostninger på 175.000 kroner, som konkursboet også skal udrede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078