23948sdkhjf

Solceller sælger som varmt brød

RADIO MESTER TIDENDE: Alene på årets tre første måneder, er den samlede installerede effekt af solcelleanlæg på det private marked mere end fordoblet i forhold til rekordåret 2011.
Der er fuld gang i salget af solceller. Ved udgangen af 2011 endte den samlede installerede effekt på 10,9,MW og ved udgangen af marts måned i år, var den samlede installerede effekt allerede oppe på 22,5 MW. Og udviklingen går så hurtigt, at branchen knapt kan nå at registrere det.

– Vi får i øjeblikket 70 til 100 ansøgninger om dagen fra personer, der gerne vil kobles på nettomålerordningen, så det kan være svært at følge med, sagde Jutta Prip fra Energinet.dk.

Chefkonsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Søren Rise, forklarer, hvad udviklingen betyder helt konkret.

– For fem år siden satte vores installatører 40 anlæg op om året, sidste år satte de 40 anlæg op om ugen, og i år bliver der sat 40 anlæg op om dagen. Mindst vel at mærke, siger Søren Rise, der forklarer, at den store interesse for solcelleanlæg skal findes i nogle meget attraktive tilskudsmuligheder:

– For det første er der virksomhedsordningen, som betyder, at ejeren kan afskrive op til 25 procent af anlæggets værdi på selvangivelsen. Hertil kommer nettomålerordningen, der betyder, at man kan sende overskydende elproduktion ud på det kollektive elnet, siger Søren Rise.

– Solcelleanlæg producerer meget el ved middagstid, hvor solen står højest på himlen, og når man så ikke bruger det hele selv, så kan man lagre det i det kollektive elnet og bruge det afgiftsfrit i perioder, hvor anlægget ikke producerer så meget, eller man kan sælge det over elnettet, siger Søren Rise.

Lang vej endnu

Men selvom danskerne for alvor har fået øjnene op for solceller, er der stadig lang vej igen for at produktionen af solenergi for alvor gør en samfundsmæssig forskel.

– I forhold til det samlede elforbrug, så udgør solenergi stadig kun en promille. Derfor er der masser af udviklingsmuligheder endnu, og hvis de attraktive investeringsmuligheder fortsætter, så er der ingen grund til at tro, at efterspørgslen vil dale, siger Søren Rise.

Han opfordrer politikerne til at tage ved lære af den positive udvikling på det private marked og udvide for eksempel nettomålerordningen til også at gælde for virksomheder.

– Virksomheder har en lavere elafgift end private, og derfor er deres gevinst ved at investere lavere. Men det er samtidig et område, hvor der bliver brugt rigtig meget energi, så der vil være en stor miljømæssig gevinst ved at motivere virksomheder til at investere i solcelleenergi. Det vil bidrage væsentligt til at nå målet om, at fem procent af elforsyningen i 2020 skal komme fra solenergi, siger Søren Rise.

tøtte

Hør interview med chefkonsulent i TEKNIQ Søren Rise

Læs også: Solceller slår aktier
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.418