23948sdkhjf

Solen skal skinne længere før solcellerne er tjent hjem

Regeringens nye regler for solceller har markant betydning for, hvor hurtigt investeringer i solceller er betalt tilbage
Alle solceller, der er sat op inden den 19. november 2012, vil de næste 20 år fortsætte på de nuværende regler, hvor elmåleren løber baglæns, når du producerer mere solcellestrøm, end du bruger. Men efter de 20 år gælder der – ligesom for alle solceller, der bliver sat op efter den 19. november - nye regler.

- Efter de regler, der gjaldt før den 19. november er en investering i solceller til et almindeligt parcelhus tjent hjem efter cirka ti år, men med de nye regler vil der gå omkring 21 år, før selv samme anlæg har tjent sig hjem, siger Torben Kaas, branchechef i Dansk byggeri.

Når solceller, der er sat op efter den 19. november, på en solrig sommerdag producerer mere strøm, end forbrugeren bruger, sælger ejeren strømmen til elselskaberne til 130 øre/kWh. Når anlægget på en mørk vinteraften ikke producerer strøm, køber forbrugeren strøm fra elselskabet til markedsprisen, som i dag ligger på omkring 220 øre/kWh.

- Tidligere betalte solcelleejere ikke afgifter og markedspris for den strøm, som solcellerne fx har produceret om dagen, og som forbrugeren så bruger om aftenen, men sådan vil det være fremover. Det gør det mindre attraktivt for forbrugerne at investere i solceller, siger Torben Kaas.

Alt efter hvornår du sætter solceller op, vil den pris, du får for den overproducerede strøm falde.

- Jo tidligere man som forbruger sætter solceller op, jo mere fordelagtigt er det. Forbrugerne får nemlig en højere pris for den strøm, de sælger til elselskaber, hvis de sætter solcellerne op i 2013, end hvis de gør det i 2014, siger Torben Kaas.

Hvis du sætter solceller op i 2014, får du 116 øre/kWh, mens du får 102 øre/kWh for den overproducerede strøm, hvis du sætter solceller op i 2015. Uanset hvornår solcellerne er sat op, vil du som forbruger efter ti år få 60 øre/kWh for den strøm, du producerer for meget.

- De nye regler gør det mindre attraktivt for danskerne at investere i solceller. I Dansk Byggeri synes vi, det er rigtig ærgerligt, men det er vigtigt at understrege, at det stadig kan betale sig at sætte solceller op, understreger Torben Kaas.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.765