23948sdkhjf

Ventilationsteknikere giver bedre bundlinje

Når en fagmand til at tjekke virksomhedens klima- og ventilationsanlæg kan der være op til en halv million kroner at spare på bundlinjen
En halv million kroner sparet, vel og mærket pr. år. Det svarer til 560.000 kWh mindre på el- og varmeregningen for en stor institution i København, der havde besøg af en ventilationstekniker.

Institutionen troede, at deres ventilationsanlæg kørte via korrekt indstillet driftur. Men det gjorde det ikke, så derfor buldrede luft og varme ud i lokaler og kontorer hele døgnet til stor skade for både miljøet og bundlinjen.

Eksemplet kommer fra Allan Vittrup, der til daglig underviser på ventilationstekniker-uddannelsen på EUC Sjælland i Næstved.

- Sådanne eksempler er der desværre mange af, når man kører rundt som ventilationstekniker i både offentlige og private virksomheder. Det kræver en faglært servicetekniker at indregulere anlæggene og finde fejlene, så de sparer strøm og dermed penge, siger Allan Vittrup.

Stor rift om ventilationsteknikere

Her i foråret har han netop uddannet ni ventilationsteknikere. Otte af dem har fået ansættelse dér, hvor de stod i lære. Den sidste valgte at gå i forsvaret.

- Der er rift om dem, der har specialet ventilationsteknik. Ventilationsanlæg står for 45 pct. af landets energiforbrug, så er anlægget forkert indreguleret, kan det koste mange penge, siger Allan Vittrup.

En af hans elever, Kim Koldbæk, har stået i voksenlære i el, vvs og ventilationsvirksomheden YIT i Ringsted.

- Jeg har haft ufaglært arbejde i mange år. Det giver en stor tilfredsstillelse at have et papir på, jeg kan nogle ting. Og så er der brug for ventilationsteknikere, siger Kim Koldbæk.

Typisk er fejlene skjulte for kunden. Ventilationsanlægget er sat til den forkerte temperatur, eller det kører hele tiden i stedet for, når der er brug for det. Typisk glemmer man at lave nattesænkning, som med det føromtalte eksempel in mente, kan betyde rigtig mange penge.

- Det kan også være en helt basal fejl, som f.eks. at motoren er for stor. Det betyder, at anlægget - på fagsprog - har en dårlig virkningsgrad. Ved at få en uddannet ventilationstekniker ud og tjekke anlægget, kan man både spare energi, øge levetiden på anlægget og finde og udbedre fejlene på det, siger Allan Vittrup.

Der er pt. en tilbagebetaling på 3-4 år, når en virksomhed anskaffer sig et helt nyt klima- eller ventilationsanlæg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063