23948sdkhjf

Økonomer: Boligerne bliver billigere endnu

Boligpriserne vil først komme op på 2007-niveau igen i 2020, vurderer økonomerne.
Det er stort set kun gået én vej med boligpriserne, siden finanskrisen brød ud i 2008 - og det er ned. Og i år vil boligpriserne falde med yderligere fem procent, hvis man spørger økonomerne.

Flere af dem vurderer, at boligpriserne først vil nå tilbage på 2007-niveau i 2020. Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt 40 af landets førende økonomer.

Og et stort flertal er enig om, at boligpriserne endnu ikke har nået bundniveauet endnu. 25 ud af 40 økonomer spår således, at boligpriserne vil falde yderligere mindst fem procent i år.

En af dem er Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

- Bankerne er meget tilbageholdende med at give lån til dem, der gerne vil købe bolig, og når der så samtidig er mange boliger til salg, vil priserne fortsat falde. Samtidig er forbrugernes lyst og mod på at kaste sig ud i at købe en bolig afdæmpet, siger han.

Med den historisk lave rente, der gør det billigere at finansiere et boligkøb, forventer han dog, at boligpriserne vil stabilisere sig i løbet af 2013.

Det samme gør Nina Smith, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Efter nogle år med stabile boligpriser fra 2013 og frem tror hun på, at det igen vil blive dyrere at købe bolig.

- Men det bliver en langsom, krybende stigning i boligpriserne, så vi når ikke bare sådan lige op på det prisniveau, vi var på før finanskrisen, siger Nina Smith uden dog at ville sætte et årstal på, hvornår priserne igen når niveauet fra 2007.

Det vil til gengæld de 40 økonomer, der er med i rundspørgen. Af dem svarer 15, at de forventer, at boligpriserne først vil nå 2007-niveauet i 2020 eller derefter.

Blandt de 15 økonomer er Kent Damsgaard, der kalder boligpriserne fra 2007 uholdbart høje i forhold til, hvordan prisudviklingen var i resten af samfundet.

Derfor mener han ikke, at det haster med at få boligpriserne op på dét niveau igen.

- Jeg tror på, at det bliver nogle langt mere moderate prisstigninger, der gør, at vi først når det niveau om mange år. Til den tid vil indkomsterne i samfundet være fulgt med, så man rent faktisk har råd til at sidde i de boliger, siger han.

Siden boligmarkedet toppede i 2008, er de reale huspriser faldet med 23 procent.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078