23948sdkhjf

Solcelle-strategi skal styres af energipolitiske hensyn

Energipolitikken i Danmark skal være styret af energipolitiske hensyn og ikke af hensynet til statsfinanserne
Solceller skal fremmes. Ikke bremses. Det var der enighed om på mødet i går onsdag med klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) hvor flere organisationer – herunder TEKNIQ – var inviteret til at give input til en ny solcellestrategi. Dog er der fortsat usikkerhed om, hvilke midler der skal fremme udviklingen.

TEKNIQ advarer mod, at straffe solcelleejere og bremse den grønne udvikling af provenuhensyn. Derimod er der behov for langtidsholdbare regler, der fokuserer på grønne hensyn fremfor statsfinanserne.

– Når danskerne investerer i VE-anlæg eller energibesparelser, så bliver statens provenugevinst på energi naturligt mindre. Men det er en absurd tanke at straffe boligejere for at investere i grønne løsninger, og det gør man, hvis man fjerner nettomålerordningen for solceller. En energibesparelse som følge af en investering i solceller er ikke anderledes, eller mere skadelig for statsfinanserne, end en energibesparelse som følge af en investering i en varmepumpe, en miljørigtig bil eller brug af sparepærer, siger chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Christian Jarby, og fortsætter:

– I den seneste tids debat om solceller, har det været tydeligt, at skatteprovenuet har været vigtigere end det faktum, at vi lige nu ser en af de største klimamæssige succeser i danmarkshistorien, hvor boligejere af egen lomme har investeret cirka tre milliarder i vedvarende energi. Det gør de især i kraft af nettomålerordningen, der gør det både attraktivt og letforståeligt at blive grøn forbruger. Den investeringsvillighed skal vi glæde os over og ikke straffe.

Vi kender endnu ikke klimaminister Martin Lidegaards endelige udspil til strategien for solenergi i Danmark, men det er afgørende for at sikre en fortsat udvikling indenfor solenergi, at incitamentet for at investere ikke bliver revet væk under boligejerne, siger Christian Jarby.

Holdbar løsning

Christian Jarby opfordrer nu klimaministeren til at handle.

– Det er meget positivt, at Martin Lidegaard valgte at lytte til vore synspunkter og argumenter for at bevare og forbedre bl.a. nettomålerordningen for solceller. Men vi kender endnu ikke ministerens konkrete tanker, og de blev heller ikke fremlagt på mødet. Det er helt afgørende, at partierne på Christiansborg meget hurtigt bliver enige om en holdbar løsning, så både forbrugere og markedets aktører får vished for, hvilket økonomisk grundlag et solcelleanlæg vil basere sig på i fremtiden, siger Christian Jarby.

Han er bekymret for den "Go-and-Stop-effekt", der vil præge markedet, hvis ikke der skabes ro på området. Denne effekt ses allerede på grund af usikkerheden omkring rammerne i fremtiden.

– Energipolitikken i Danmark skal være styret af energipolitiske hensyn og ikke af hensynet til statsfinanserne. Formålet med politikken er at gennemføre en grøn omstilling, og det sker kun via betydelige investeringer og faste rammebetingelser - ikke gennem en spareøvelse, som det vil være, hvis solcelleejere fremover bliver straffet økonomisk for at spare på energien. Det vil bremse markedet for solceller og dermed den grønne omstilling, siger Christian Jarby.

TEKNIQs input til strategien for solenergi er:

• Nettomålerordningen bevares. Solcelleanlæg er en investering i vedvarende energi, som nedbringer den enkeltes energiforbrug. Derfor kan dette kun betragtes som et energisparetiltag, hvor der er den yderligere hensigtsmæssige mulighed, at man kan lagre over-skydende produktion på det kollektive elnet.

• Nettoafregningen er letforståelig og styrker boligejernes incitament til af egen lomme at investere i energirigtige løsninger.

• Der skal etableres en langsigtet ordning med varige rammebetingelser. Dermed får forbrugerne sikkerhed for de rammer deres investering er underlagt og en go-and-stop effekt på markedet undgås. Der er brug for ro, klarhed og gennemskuelighed.

• Nettomålerordningen skal udvides, så den også omfatter større anlæg. For eksempel hvis et etagebyggeri vælger at investere i et solcelleanlæg, der skal forsyne flere boliger.

• TEKNIQ finder det rimeligt, at solcelleejere betaler et beløb for de omkostninger, det medfører, at bruge elnettet som "lager". Det kan sikres gennem en rådighedsbetaling til elselskaberne, som allerede i dag er en mulighed, kun få elselskaber benytter sig af.

• Skattemæssig ligestilling mellem bygningsintegrerede anlæg og påmonterede anlæg, så de påmonterede anlæg ikke favoriseres. Dette kan gøres ved at ændre afskrivningsreglerne, så solcelleanlæg generelt betragtes som en installation fremfor et driftsmiddel.

• Hvis der viser sig politisk flertal for at ændre på nettomålerordningen, så bør det ikke ske med tilbagevirkende kraft.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094