Ansættelseskontrakter fulde af fejl
Elementære mangler i ansættelseskontrakter kan ende galt, hvis arbejdstager og arbejdsgiver bliver uenige
- Det er så elementære ting som arbejdstidens længde og placering og aftaler om betaling for overarbejde, der ofte mangler i en ansættelseskontrakt. Ligesom et par andre typiske mangler er aftaler om pension og muligheden og betingelser for feriefridage, dvs. den sjette ferieuge.
Det oplyser Kristelig Fagbevægelses juridiske chef, advokat (H) Mette Lykkegaard på baggrund af, hvad Kristelig Fagbevægelse får forbedret i de ansættelseskontrakter, de får til gennemsyn.
Mette Lykkegaard advarer om, at man her i en tid med høj ledighed bliver så glad for bare at få et arbejde, at man ser stort på, om man får en ansættelseskontrakt.
- Hvis du gør det, lever du dit arbejdsliv farligt, fordi du så ikke har noget på skrift om din løn eller de betingelser, du skal arbejde under. Det kan måske gå godt, men det kan også ende frygteligt galt, hvis du og din arbejdsgiver bliver uenige.
Væsentlige vilkår
Mette Lykkegaard oplyser, at en arbejdsgiver har pligt til at lave en ansættelseskontrakt for alle, når de arbejder mere end otte timer om ugen og har været ansat i mere end én måned. Hun forklarer, at en ansættelseskontrakt skal oplyse om alle væsentlige vilkår i et job. Det betyder, at den som minimum skal oplyse om følgende:
Arbejdsgiverens og lønmodtagerens navn og adresse
Arbejdsstedets beliggenhed
Om der udbetales løn under ferie
Opsigelsesvarsler
Løn, tillæg, pension og udbetalingstidspunkter
Daglig eller ugentlig arbejdstid
En jobbeskrivelse eller angivelse af den titel eller stilling, man har
Tidspunktet for, hvornår man er blevet ansat, og en slutdato, hvis der er en slutdato
Evt. gældende overenskomster.
tøtte