23948sdkhjf

Grafittimalere respekterer kunstneriske facader

Det siger de odenseanske malermestre Ib og Ann-Berith Arnhem – far og datter – som i 2006 var initiativtagere til Gavlforeningen. Men også indvendigt kan fabrikker, kontorer og private hjem hente reelle psykiske værdier gennem farvevalget
- Helt generelt oplever vi, at der er respekt om solidt, ordentligt håndværk. Går vi for eksempel og maler en trappe på en skole, så ser børnene, hvordan vi arbejder. De ser, det kræver en indsats. Samtidig oplever de, hvor flot den gamle hærgede trappe bliver. Og bagefter værner de om den. Det er meget positivt, siger 63-årige Ib Arnhem.

Sammen med sin datter, 44-årige Ann-Berith Arnhem, er han indehaver af Malerfirma Melby-Arnhem i Odense. Firmaet beskæftiger fem svende, tre lærlinge, foruden de to mestre.

Ann-Berith Arnhem:

- Fra Lyon i Frankrig så vi i pressen en reportage om deres gavlmalerier. Blandt andet en meget stor flad gavlmur, der var malet som et par huse med en trappe imellem. Alt sammen så livagtigt, når det ses lige forfra, at der jævnligt er turister som forsøger sig i den påmalede pengeautomat!

Og vi sagde: Det kan vi også lave.

Hvorfor vi tog initiativ til at starte en dansk forening af diplom-malere. Gavlforeningen blev stiftet i 2006 og har nu omkring tredive medlemmer, firmaer og svende.

Foruden i Lyon kan vi også hente inspiration til kunstneriske gavlmalerier i Paris, Philadelphia og New York.

Smuk kunstnerisk facade

Ib Arnhem:

- Teatret Rosenhaven i Odense har fået en kunstnerisk facade med glimt fra teatrets historie, og hvor man igennem påmalede vinduer kan se ind i en svunden tid. Der er også malet balkoner med nutidige og tidligere teater personligheder. Foruden en motorcykel, der ser ud, som står den op ad muren. Og da den var næsten færdigmalet, kom der en mand og spurgte den pågældende maler: Hvad skal du have for den motorcykel?

Der er flere lignende projekter undervejs. I Skanderborg. Og Silkeborg Kunstmuseum, som ønsker at få malet ét af deres Asger Jorn billeder på en stor mur. Videre skal kirkerne i Odense have restaureret ni ældre mur-malerier inspireret af en altertavle.

Ann-Berith Arnhem:

- Forarbejdet til gavlmalerierne er at hjælpe med at søge støtte hos fonde samt leverandører af stilladser og maling. Og de konkrete maleropgaver vil typisk blive udført af lokale medlemmer af Gavlforeningen, så der bliver mindst mulig transport.

Maler også dørtrin for fru Jensen

- I det daglige udgør de kunstneriske opgaver ikke så meget. Her har vi en meget bred kundekreds af offentlige institutioner, virksomheder, boligforeninger og mange private. For vi maler glad og gerne et dørtrin for fru Jensen. Når det kommer til stykket, skal der jo i øvrigt næsten altid males meget mere, fortæller Ib Arnhem, der startede som lærling i den virksomhed, hvor han om tre år vil kunne fejre 50 års jubilæum.

- Virksomheden blev startet af malermester Melby Jørgensen, og jeg blev konduktør her i 1980. Der var dengang 40-50 svende. Så i 1988 overtager jeg virksomheden, samtidig med jeg fejrer 25 års jubilæum og Melby Jørgensen 40 års jubilæum.

Imidlertid får vi nogle år senere en ordentlig bøf i forbindelse med et større arbejde. Siden har vi ikke deltaget i offentlige licitationer. Nu er virksomheden mindre i størrelse, men indtjeningen er måske endda bedre, end dengang.

Ann-Berith Arnhem:

- Jeg nåede også at komme i lære hos Melby Jørgensen. Men som svend flyttede jeg til Fåborg og arbejdede i et andet firma. For nogle år siden kom jeg tilbage som malermester, og overtager virksomheden, når min far vælger at gå på pension.

Ib Arnhem:

- Karakteristisk for vores virksomhed er, at vi forsøger at være ærlige og punktlige. Som noget af det vigtigste, kommer vi til tiden. Skulle det endelig drille, så ringer vi og siger, vi er der om et kvarter. Vi gør i det hele taget meget for at overholde alle vores aftaler.

Skulle jeg give et råd til nye mestre, så må det være, at gøre ligeså.

Samtidig vil jeg også opfordre til, at man engagerer sig lidt i de faglige organisationer. Selv har jeg haft megen glæde af at være med i Odense Malerlaug, hvor jeg i år går af efter 16 år som oldermand. Ligeså forlader jeg efter 15 år en bestyrelsespost i Danske Malermestre.

Gode råd modtages ofte positivt

Ann-Berith Arnhem:

- I disse år ønsker mange kunder nærmest per refleks, at det hele skal males hvidt. Men det koster det samme, uanset hvilken farve. Og farver har en utrolig stor virkning på os mennesker. Tilsvarende den virkning, som musik har.

Farver påvirker os psykisk.

Når man ved hvordan, kan man ofte foreslå kunderne andre løsninger end hvidt.

Så de, der skal færdes i de pågældende rum, trives bedre.

Hvad enten det er en fabrikshal, et kontor eller et privat hjem.

Og skulle jeg komme med et kollegialt råd, er det at tage malernes diplomuddannelse. Foruden dybtgående viden om farver giver de to vinterhalvår blandt andet også en indførelse i gamle malerteknikker. Hvilket vores virksomhed netop har haft glæde af i form af arbejdet med en århusiansk trappeopgang, der skulle males med marmorerede vægge og gammeldags træstruktur på en del flader.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079