Slotsbygger på messe
Mød miniaturehåndværkeren Jack Holdt på Mester Tidendes stand i Fredericia og vær med til at tælle tagsten - eller flækkede ispinde!
Den 59-årige førtidspensionerede tømrermester Jack Holdt fra Sønderjylland har skabt alle sine bygningsværker efter nøjagtige tegninger hjemme ved køkkenbordet, selv om konen ikke altid har været lige begejstret for at se køkkenet ligge i byggerod. Han kalder sig miniaturehåndværker, for modellerne kreeres oftest i målestoksforholdet 1:100, og skabelsesprocessen for hvert af de større bygningsværk strækker sig over mange måneder.
Mester Tidende har gennem årene skrevet om flere af Jack Holdts bygningsværker, hvoraf flere er overdraget til de kongelige, hvilket bragte ham i alle landets ugeblade. Det gælder eksempelvis miniatureslotte af både Marselisborg, Gråsten Slot og Schackenborg Slot, som alle er foræret til henholdsvis Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim personligt. Lige nu skal Jack Holdt i gang med at lave en model af Sønderborg Slot.
- Det bliver nok mit sidste store projekt, siger "slotstømreren" til Mester Tidende. Det har han dog sagt før mange gange før.
[b]Kom på messe og tæl tagsten[/b]
Men herudover har Jack Holdt lige lagt sidste hånd på en model af et fredet byhus fra hjembyen Haderslev, og det er der en særlig grund til. Mester Tidende har nemlig truffet aftale med Jack Holdt om, at han medvirker på Skandinaviens største fagmesse for byggevarer TUN-BYG 2010 i Fredericia Messecenter. Jacks model af byhuset Lille Klingbjerg 1 vil være udstillet på Mester Tidendes stand, og her får de besøgende håndværkere, leverandører m.v. lejlighed til at gætte, hvor mange teglsten, taget består af. Tagstenene er formet af flækkede ispinde, mens pejsetændstikker tjener som lægter. For rigtige gæt vanker der en præmie i form af en halv-meter øl.
Bindingsværkshuset er opført i 1797 af en trædrejer, senere var der konditori og siden ølhandel. I dag er der tale om en smukt restaureret privatbolig i en af byens ældste gader.
Mød bygmester og arkitekt
Jack Holdt måtte for en del år siden opgive hvervet som selvstændig tømrer og snedker og gå på invalidepension på grund af slidgigt og dårlig ryg. Siden har han haft travlt med sin hobby hjemme ved køkkenbordet. Foruden de nævnte markante bygningsværker har han "bygget" Haderslev Domkirke, det sagnomspundne hertugslot og senere kongeslot Hansborg, Gram Slot, Restaurant Knapp og Tyrstrup Kro altid i tæt samarbejde med sin gode ven, Erik Tandrup, der har fungeret som arkitekt på alle byggerierne, dvs. stået for opmålinger og tegningsmaterialet oftest efter fotografier. Han er tidligere teknisk assistent, men gik på efterløn for et års tid siden.
De to mødte hinanden for ti år siden på Byhistorisk Arkiv i Haderslev og har lige siden da dannet makkerpar, Jack som den kreative bygmester med sans for detaljer og finish og Erik som arkitekt.
- Erik tegner, og jeg bygger, indskyder Jack, der for sine miniaturebyggerier er kendt over det ganske land.
De to vil begge være til stede på byggemessen i Fredericia torsdag formiddag den 18. marts, hvor der bliver lejlighed til en snak om miniaturebyggeriet, og hvor man altså kan studere byhuset Lille Klingbjerg 1 foruden nogle julehuse, som Jack også er i gang med at kreere med henblik på salg på en julemesse til december.
De har i øvrigt en drøm om at starte opførelsen af Haderslev miniby med genskabelsen af gamle velbevarede bykvarterer fra middelalderen, men er godt klar over, at realiseringen af denne drøm vil kræve både praktisk hjælp og en del midler.
Jack tænker tilbage på de måneder, da hele køkkenet hjemme i lejligheden i Braineparken lå i byggerod:
Da jeg byggede Haderslev Domkirke, var det lige ved at koste ægteskabet. Men det var også den største model, jeg har kastet mig over. Med kirkens tilbygninger og spir tog det næsten et år, sukker han.
Nyt stort projekt
Men alligevel kommer nu turen til endnu et af de store projekter ved køkkenbordet, nemlig en model af renæssanceslottet Sønderborg Slot, hvor 10.000 "tagsten" skal på plads. Det er et arbejde, som vil tage et halvt års tid, og når værket er færdigt, skal det udstilles på slottet. Modellen af Sønderborg Slot opføres i skala 1:100 og måler ca. 60x60x40. Siderne laves af krydsfiner, vinduerne af plexiglas.
- Slottes mange uensartede og skæve mure skal rejses i krydsfiner, vinduerne skal laves med samtlige sprosser, og taget skal dækkes med omkring 10.000 små stykker træ, siger Jack Holdt, som i den forbindelse er glad for, at han for nylig fik et stort restlager af ispinde foræret.
Jeg skal lave det så nøjagtigt som muligt. Man vil kunne se mursten i munkeskifte, fuger og alle sprosser i vinduerne, forklarer Jack Holdt, som ikke vil gå i detaljer med, hvordan han gør. Det forbliver en hemmelighed indtil videre, siger han, men lufter dog muligheden for med tiden at give nogle fif videre til andre, som måtte have interesse i at videreføre hans modelbyggeri, når han selv for alvor går på pension.
Til august fylder han 60 år, og i den anledning udkommer der en bog om Jack Holdts miniature-byggerier og lidt om teknikken bag en bog, som hans kusine, Margit Berg Hansen fra Starup, skriver. Bogen går i trykken om kort tid.