Omdan din virksomhed til aktie- eller anpartsselskab
Mange selvstændige erhvervsdrivende overvejer før eller siden om de skal drive virksomheden i selskabsform
begrænsning af hæftelsen
lavt beskattet opsparing
spredning af risiko
lettere at ændre i ejerstrukturen
Man kan minimere hæftelsen og den økonomiske risiko ved at omdanne virksomheden til selskabsform. Når virksomheden drives som personlig virksomhed hæfter virksomhedsejeren personligt med hele sin formue typisk også det hus, hvor familien bor. Hvorimod virksomhedsejeren ved drift i selskabsform kun hæfter med den kapital, som er indskudt i selskabet, og dermed er hæftelsen begrænset. Stiller banken krav om kaution for f.eks. selskabets kassekredit, vil det dog være en personlig hæftelse.
Taler for selskabsformen
Også muligheden for at kunne opspare overskuddet i selskabet løbende - til en lavere beskatning, indtil det skal trækkes ud til virksomhedsejeren til privat forbrug - taler for selskabsformen. Dette kan isoleret set også opnås i virksomhedsskatteordningen.
Indskydes der et holdingselskab opnås en spredning af risikoen. Overskuddet af den løbende drift fra driftsselskabet kan opspares i holdingselskabet og risikoen ved en negativ udvikling af driftsselskabets økonomi begrænses til driftsselskabets kapital. Stiftes der efter-følgende andre driftsselskaber med hver sin aktivitet kan risikoen spredes yderligere, forstået på den måde, at negativ drift i det ene driftsselskab ikke vil påvirke økonomien i andre driftsselskaber eller i holdingselskabet.
Endelig vil det være lettere at ændre ejerstrukturen, hvis virksomheden drives i selskabsform. Og skal en del af virksomheden på et tidspunkt frasælges, vil dette også være enklere, hvis den allerede ligger i et særskilt driftsselskab.
Aktie- eller anpartsselskab
Når virksomheden omdannes til selskabsform, vil det ske ved at virksomheden indskydes i et aktie-/anpartsselskab. Værdien af den virksomhed, der indskydes, vil svare til selskabets egenkapital, og der skal derfor normalt ikke skydes penge ind i selskabet. Det vil sige at kapitalkravet på 125.000/300.000 kr. er "betalt" med indskuddet af virksomheden. I stedet for virksomheden får virksomhedsejeren aktierne/anparterne i selskabet og bliver dermed eneaktionær/ eneanpartshaver i selskabet. Almindeligvis fortsætter virksomhedsejeren som direktør i det nye selskab og der vil almindeligvis ikke være ændringer i den daglige drift.
Normalt vil en sådan overdragelse af en eksisterende virksomhed til et selskab føre til beskatning af virksomhedsejeren. Omdannelse af virksomheden kan dog gennemføres skatte-frit for ejeren, hvis en række betingelser opfyldes. Hvorvidt det bedst kan svare sig at betale skat ved omdannelsen eller det bedre kan betale sig at vente, er en vurdering som rådgiver i hvert enkelt tilfælde må foretage.
Husk tidsgrænsen
Én af de betingelser, der skal være opfyldt for, at en omdannelse kan ske skattefrit, er, at omdannelsen gennemføres i perioden fra 1. januar til 30. juni. Hvis omdannelsen ikke gennemføres senest 30. juni 2010, må man vente til 2011. Det betyder, at omdannelse af virk-somheden til selskab i 2010 skal planlægges og igangsættes snart, hvis omdannelsen skal være skattefri.
Man skal ikke selv give sig i kast med at omdanne sin virksomhed, da omdannelse af virk-somheden til aktie-/anpartsselskab og eventuel holdingstiftelse forudsætter indsigt i skatte-ret og selskabsret. Specialiseret advokatbistand er derfor normalt påkrævet.