Kontorbyggeri til 2300 medarbejdere
DONG Energy bliver større og større. Med nye fusioner, nye forretningsområder, og et enkelt frasolgt, er der hele tiden en udvikling i gang. Denne udvikling kræver plads.
Udfordringerne
Men før man kom så langt var der nu en stor opgave med at rense grunden. Den var meget forurenet da den før NESAs tid havde været brugt til losseplads. Selv om NESAs værkstedsaktiviteter vel heller ikke har været forureningsfri i gamle dage så var de tidligere forureninger voldsommere. For at komme i gang med byggeriet har man måttet køre mere end 100.000 kubikmeter jord i forureningsklasse 4 væk. Ja det var nærmest skrald. Helt ned i 6 meters dybde er der blevet fjernet affald for at kunne bygge de 18.000 kvadratmeter kælder under bygningen. Den skal fortrinsvis rumme parkering. På det fri terræn har man været næsten lige så langt nede.
Byggeriet
Det første spadestik til 2. etape, den underjordiske forsyningscentral, blev taget den 2. juli 2007. Et års tid senere gik man i gang med 3. etape, de 18.000 kvadratmeter P-kælder og de 33.000 kvadratmeter kontor. Det skal være færdigt i marts 2011. De 8 længer ligger omkring et 110 meter langt, ca. 15 meter bredt og 10 meter højt atrium. Og selv om projektchef Philip Rouvillain og bygningschef Niels Ellegaard fra DONG Energy ikke nævner det da jeg spørger om byggeriets store udfordringer er det en imponerende konstruktion i stål og glas der hænger højt oppe i luften.
Fra atriet er der forbindelse til det eksisterende byggeri, og over et mindre atrium imellem to af længerne over til den eksisterende, men udvidede kantine. I det store atrium er der forskellige fælles faciliteter og et par satellit-serverings-køkkener der skal aflaste kantinen i spidsbelastningsperioden.
Selve længerne rummer tre kontoretager. De er helt åbne med plads til ca. 45 medarbejdere på hver etage. For enden af hver etage er indrettet større og mindre møderum.
Byggepladsen
Byggepladsen er rimeligt stor, men med de mange mand, den megen leverandørtrafik, materialeoplagene og endeligt med de store kontorpavilloner, mandskabsskurene og de mange arbejdstelte er der alligevel ikke blevet plads til parkering. Det har man derfor anlagt på en grund lidt længere henne ad vejen, både til medarbejder- og gæsteparkering.
Der går næsten konstant 110 mand på pladsen. Derudover sidder der 26 folk i byggeledelsen. Til dem er der indrettet et projektkontor i pavilloner på pladsen. Sikkerhedsarbejdet foregår efter DONG Energys interne standarder, der er anderledes i forhold til MT Højgaards, selvom de også har ganske gode og fornuftige rutiner på dette felt. Derfor har DONG da også stillet en sikkerhedsmedarbejder til rådighed for MT Højgaards sikkerhedskoordinator, der igen sørger for underentreprenørernes egne sikkerhedsforanstaltninger.
Med så stor en byggeplads har der ikke kunnet undgås arbejdsulykker. 7 i alt med en brækket fod som det værste. Den dag jeg var forbi var man oppe på 109 arbejdsdage uden uheld, et tal der forhåbentligt er vokset lige siden.
De medvirkende er:
Totalentreprenør MT Højgaard a/s, Søborg
Bygherre DONG Energy, Gentofte
Bygherrerådgiver Alectia A/S, Virum
Arkitekt Hvidt Arkitekter, København
Ingeniør installationer Leif Hansen A/S, Ballerup
Ingeniør konstr. og kloak MT Højgaard a/s, Søborg
Egenproduktion Indvendige ristedæk, ståltrapper og værn, beton, jord & ramning
Støbeasfalt DAB Domiflex AB. Helsingborg, Sverige
Jord & Betonarbejde WR Entreprise A/S, Herlev
Nedrivning Villy C. Petersen A/S, Tåstrup
Miljø/Jord HCS A/S Miljø, Glostrup
Byggeelementer Tinglev Elementfabrik A/S, Tinglev
SWT bjælker Scandinavian WeldTech A/S, Albertslund
Trappeelementer/reposer PL Beton a/s, Rønne
Letbeton H+H Danmark A/S, Højbjerg
Gasbeton Combo Byg ApS, Rørvig
Granitfacader Londero Mosaik A/S, Hvidovre
Granitleverandør CC Vejle, Vejle
Alu-beklædninger AE Stålmontage a/s, Støvring
Tømrer/snedker bgb a/s, Skive
Tagpapdækning Primatag A/S, Toreby
Gulvbelægning Miko Gulve A/S, Hammel
Støvbinding/opstribning Gulvrådgiveren v/Peter Funch, København
Glas/alufac. og glastag Aaholm & Christensen A/S, Lejre
Indvendige glasvægge HL Montage ApS, Hadsten
Stålkonstruktioner J. Langkjær Stålbyg A/S, Vilbjerg
Apteringsstål Erfurth ApS, Ishøj
Apteringsstål MIS Stål A/S, Slagelse
Pudsevogn PHJ Glas & Klima A/S, Ringsted
Malerarbejde Malerfirmaet Petersen & Andersen A/S, Frederiksberg
Solafskærmning Blendex A/S, Værløse
Inventar Als Møbelindustri ApS, Nordborg
Tømrer div. byggeplads GG Byg, v/Tømrer & Snedkermester Gert Gertsen, Skovlunde
Gartner Jydsk Planteservice A/S, Kolding
VVS installationer ENCO - Ernst Nielsen & Co., Glostrup
Ventilation Airteam a/s, Roskilde
CTS Siemens A/S, Ballerup
Brandisolering ISO Entreprise ApS / ISO Brandteknik ApS, Valby
EL arbejde Lindpro a/s, Glostrup
Elevator KONE A/S, København
DONG
DONG Energy koncernen er jo i evig udvikling, og samler nu de fleste af sine kontorer vest for Storebælt i Gentofte. Beliggenheden lige bag IKEA er perfekt med det store motorvejskryds lige for døren, S-tog og busser tæt på.
Dong Energys historie på grunden, er lang. NESA, som i dag er en del af DONG Energy, havde sit værksted og lager her indtil år 2000. Så langt tilbage som jeg kan huske kørte de grønne NESA biler ud herfra til hele Nordsjælland. De byggede hovedkvarter her i 1986. Det er det røde murede byggeri med rotunden der står den dag i dag. Dengang lå der også en række funktionærboliger på grunden.
Med udflytningen af værksted og lager til Ballerup, hvorfra de nu hvide biler fordeler sig over det meste af Sjælland, og nedrivningen af boligerne blev der plads til det 33.000 kvadratmeter store byggeri der nu er i gang. Når det står færdigt er der i alt 59.000 kvadratmeter kontor på grunden. Her skal sidde i alt 2300 medarbejdere, fortrinsvis i åbne kontorlandskaber.
I 2000 2004 byggedes de store sorte glashuse mod Lyngbyvejen, i 2006 08 er der bygget en stor intern underjordisk forsyningscentral med varme, vand, el, it og hvad et sådant byggeri nu har brug for. Den nuværende og sidste etape på de 33.000 kvadratmeter strækker sig langs motorvejen, tilbagetrukket bag en parallel tilkørselsvej. Bygningerne får samme sorte udseende som dem fra 2004, men er lidt anderledes i detaljeringen.
Projektets økonomi kunne jeg ikke få nærmere oplyst, men projektchef Philip Rouvillain fra MT Højgaard får dog lov til at sige at man bygger for ca. 1,5 millioner om dagen. Om man kan regne videre på det tal ved jeg ikke rigtigt.