23948sdkhjf

Miljøminister sætter lup på PCB i bygninger

Der skal foretages en grundig undersøgelse af forekomsten af PCB-holdige byggematerialer i danske bygninger, mener miljøministeren
Venstres miljøpolitiske ordfører, Eyvind Vesselbo, har foreslået, at der her og nu laves en handlingsplan for at få PCB ud af danske bygninger.

Det er et problem, som Mester Tidende har rejst, og det får nu politikerne til at reagere helt op på ministerplan, hvor miljøminister Karen Ellemann (V) erkender, at trods at al anvendelse af PCB i byggeri har været forbudt siden 1976, forekommer der stadig PCB i bygninger.

Det er imidlertid endnu uvist, hvor udbredt PCB er i danske bygninger, og i hvilke koncentrationer det forekommer.

- Jeg er derfor enig med Eyvind Vesselbo i, at det er vigtigt at få klarlagt, hvor stort problemet med PCB er, og det er netop, hvad en række ministerier er i gang med, oplyser miljøministeren.

Samarbejde på tværs

I forbindelse med at Miljøstyrelsen i foråret 2009 offentliggjorde en rapport om "Sundhedsmæssig vurdering af PCB-holdige bygningsfuger", blev der etableret et tværministerielt samarbejde om problemstillinger, som relaterer sig til PCB:

Arbejdstilsynet (AT) om PCB i arbejdsmiljø.

Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) om PCB i byggematerialer og indeluft.

Miljøstyrelsen (MS) om forbuddet mod brug af PCB, og håndtering af PCB i affald.

Socialministeriet om PCB og regler om sundhedsfarlige boliger.

Sundhedsstyrelsen om PCB og sundhed.

Ingen afvisning

Ministerierne udarbejdede et fælles faktaark om håndtering af PCB i relation til affald, arbejdsmiljø, indeluft og sundhed.

Det betød i praksis, at AT, EBST og MS igangsatte en forundersøgelse om PCB blandt andet med det formål at tilvejebringe et fagligt grundlag for en vurdering af, om forekomsten af PCB-holdige byggematerialer i danske en- og tofamiliehuse er så begrænset, at de kan undtages fra øvrige opfølgende undersøgelser om PCB.

Forundersøgelsen, som nu er afsluttet, beskriver indsatsen i relation til PCB i en række lande, herunder, hvordan en- og tofamiliehuse har været behandlet:

- Det kan på grundlag af forundersøgelsen ikke afvises, at der forekommer PCB i en- og tofamiliehuse. På baggrund af forundersøgelsens resultater samt resultater fra Københavns Ejendommes og KAB’s screeninger af bygninger for PCB m.v., er de implicerede ministerier nu ved at tilrettelægge strategien for kortlægning af PCB i danske bygninger. På grundlag af kortlægningens resultater vil det blive vurderet, i hvilket omfang, der i Danmark er behov for en særlig indsats i relation til PCB, og hvordan indsatsen i givet fald skal tilrettelægges, oplyser miljøministeren.

Samtidig slår Karen Ellemann fast, at et af målene i regeringens kommende affaldsstrategi er at sikre en høj kvalitet i genanvendelsen af byggeaffald:

Udredning er på vej

- I den sammenhæng igangsætter Miljøstyrelsen et udredningsarbejde, som bl.a. skal belyses, om der kan fastsættes en grænse for indhold af PCB, der er så lav, at den i praksis kan betragtes som udtryk for, at der ikke er en PCB-forurening af affaldet. MS har også afsluttet et projekt om målemetode for PCB i affald/byggematerialer. På grundlag af projektet vil styrelsen snart offentliggøre en vejledning om dette. Endvidere kan jeg oplyse, at EBST har igangsat henholdsvis planlægger at igangsætte en række undersøgelser vedrørende PCB i indeluft i enfamiliehuse, målemetode for PCB i indeluft, herunder sammenhæng mellem PCB i byggematerialer og PCB i indeluft, samt en undersøgelse om afhjælpningstiltag, slutter miljøminister Karen Ellemann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078