Flere får stød
Pres fra kunder, installatører og kollegaer får elektrikerne til at arbejde med spænding på
- Mange føler sig direkte eller indirekte presset til at arbejde med spænding på, siger forbundssekretær Lene Christiansen, der sidder med arbejdsulykker for Dansk El-Forbund.
- Det kan være pres fra kunden, mester eller desværre en kollega, fortæller forbundssekretæren.
Lene Christiansen gør opmærksom på, at det kommer som en foruroligende overraskelse for Dansk El-Forbund, at så mange elektrikere og elektrikerlærlinge får stød under arbejdet. Hun finder det også bekymrende, at halvdelen får midlertidige gener som følge af stødet.
Undersøgelsen bygger på interviews af elektrikere. Ud af 66 adspurgte havde 61 oplevet at få stød under deres arbejde. Og tendensen er den samme blandt lærlinge. Ud af 99 adspurgte lærlinge havde 83 fået stød.
- En simpel måde at undgå mange af disse ulykker på er ved at slukke for strømmen, inden arbejdet går i gang, men det er ikke altid, elektrikerne får gjort det, siger Lene Christiansen.
Dansk El-Forbunds rundspørge viste også, at 35 af de 61 elektrikere, der havde fået stød, havde gener umiddelbart efter. Fem fik varige men i form af krampe, uro i kroppen eller funktionsnedsættelse i armen. 10 elektrikere måtte en tur til lægen eller på skadestuen til kontrol.
- Vi anbefaler, at hvis du har fået stød, skal du henvende dig til lægen og blive tjekket. Vi ved også, at nogle læger tager det mindre alvorligt, end de burde, men det er mange gange uvidenhed, der gør det, siger forbundssekretær Lene Christiansen fra Dansk El-Forbund.
Stød
Medicinske undersøgelser har vist, at stød kan give skader og senvirkninger på kroppen. Voldsomme stød kan for eksempel føre til skader på centralnervesystemet, muskelskader eller koncentrationsproblemer. Et problem er imidlertid, at der ikke findes nok viden på området til, at alle skadestyper er beskrevet fyldestgørende.