23948sdkhjf

Den gamle murer

Mange bygningskonstruktører husker arkitekt Peter Olsson, enten fra Byggeteknisk Højskole i København, eller som censor på en af de andre byggetekniske højskoler. Den 12/3 2010 fylder Peter Olsson 70
Peter Olsson blev murersvend i 1958. Læretiden foregik hos Johan Christensen & Søn. Derefter blev han bygningskonstruktør fra Københavns Bygningskonstruktørskole i 1963, og endelig det han selv kalder ’murersvend med overbygning’, dvs. arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1969.

Den første ansættelse herefter var hos Kooperativ Bygge Industri, KBI, men kort efter gik han over gaden til Byggeteknisk Højskole og blev husbygningslærer. I løbet af de næste ti år fungerede Peter både som censor og forelæser på de byggetekniske højskoler og blev aktiv medvirkende ved starten af BYG-ERFA. Der blev også tid til at starte egen virksomhed, og da han forlod Byggeteknisk Højskole indledtes den karriere vi i dag kender ham for.

Meget af karrieren har drejet sig om udredning og rapportering af det industrialiserede byggeris svøbe, byggefejl, blandt andet i en række BYG-ERFA blade. Derfor kalder han sig selv for samtidsarkæolog. Det at pille nutidige byggerier fra hinanden for at finde skavankerne kan sammenlignes med et godt stykke arkæologisk arbejde mener han.

Kvalitet i byggeriet

I 70’erne så vi de første skader på de større industrialiserede byggerier. Det satte gang i en udvikling hvor Byggeriets Udviklings Råd, BUR, satte gang i forskellige aktiviteter. Først kom BYG-ERFA med en teknisk dokumentation der beskrev de udførte fejl, og mulige afhjælpningsmetoder. Her var Peter Olsson og Vagn Hjort de første ansatte i BYG-ERFA sekretariatet - og Peter er fortsat aktiv bidragyder til nye byggetekniske erfaringsblade.

Sidenhen fortsatte de to herrer deres parløb i byggeskadefondene – og i sin private virksomhed udviklede Peter edb-programmer, blandt andre BYGKALK der siden blev til V&S priskalk. Samtidig fortsatte karrieren med risikovurdering og andet arbejde for forsikringsselskaber og byggeskadefonde. En delkarriere som skønsmand- og voldgiftsdommer blev lagt ind i forløbet.

Landets første tilstandsvurderinger og driftssystemer for større bygninger blev udviklet og endelig kom projektgranskningen til. Alt sammen begreber der i dag er rutiner, men de var nye eller helt ukendte da Peter tog fat i dem.

Som et resultat af den omfattende erfaringsopsamling har Peter i samarbejde med ingeniør Jens Brandt, Rambøll, udviklet et digitalt projektgranskningskoncept som de i de sidste 15 år har anvendt ved et stort antal byggesager. På baggrund af disse erfaringer vil Byggeskadefonden nu indføre obligatorisk projektgranskning i byggesagsbehandlingen. Sine mange erfaringer har Peter videregivet ved en omfattende kursus og forelæsningsvirksomhed.

Det store netværk

Når Peter i dag kommer rundt i de store virksomheder i byggeverdenen, eller henvender sig til en kommunal myndighed møder han meget ofte sine tidligere studerende. Det er hyggeligt, men vel også en smule fremmende for sagernes gang, at folk kender en og har tillid til ens virke. Og den tillid møder Peter gang på gang. Det må være rart.

Peter Olsson vil gerne invitere venner, forretningsforbindelser og tidligere elever med til at fejre 70 års dagen. Det foregår d. 12/3 på Meyers Madhus, Nørrebrogade 52 C., kl. 13 – 16.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078